10 módszer a hátfájás megelőzésére, megszüntetésére

10 olyan életmódbeli iránymutatás, mely betartásával megelőzhető/megszüntethető a hátfájás, sőt, egy egészségesebb élet érhető el.

Neked fájt már valaha a hátad? A nyakadnál, a lapockáid között, vagy a derekadnál? Szinte nincs ember, akinek ne fájt volna a háta legalább egy pontja. Sőt, van, akinél ez rendszeres, akár folyamatos probléma. Szomorú tény, hogy a hátfájás már nem csak az időseket érinti, hanem a fiatalabb generációkat szintúgy. (Ismered azt a viccet, hogy a fiatalok 87%-ának fáj a háta, a maradék 13%-nak nincs számítógépe?) Viszont ennek nem kéne így lennie – ahogy 99%-ban helyes táplálkozással az elhízás is megelőzhető, javítható, úgy a hátfájásra is vannak jól bevált módszerek. Természetesen gyógyszerek, és sebészek kései nélkül.

Az alábbiakban nem lesz szó semmilyen csodaszerről, amit most kizárólag csak neked és csak most 95% kedvezménnyel adnék el, mindösszesen pár tízezer forintért! 🙂 Nem, most pusztán olyan életmódbeli tanácsokkal fogok szolgálni, amit minden felkészült edző, tornász és masszőr tud, de a laikusok 90%-a sajnos valószínűleg még (!) nem.
Lássuk hát ezeket a módszereket:

 1. Testtartás – A helytelen tartás az egyik leggyakoribb ok, ha hátfájás a probléma. Például napi több órát ülni egy helyben görnyedve – lássuk be, logikus hogy nem tesz jót a gerincnek, a körülötte fekvő izmoknak. Viszont ezen lehet segíteni! Meg kell tanulni a helyes testtartás mind ülve, mind állva, ki kell alakítani a legoptimálisabb pózt a munkához és meg kell tanulni emelni. Ezekről részletesebben ITT olvashatsz.  Továbbá fontos kiemelnem, hogy az alvásnál is fontos tartásunk: gerincünk lehetőleg legyen egyenes, és ne emeljük meg túlságosan fejünket párnákkal, mert a nyakunk megsínyli.

 2. Mozgás – Ízületeink, izmaink karbantartása tudjuk milyen fontos. Nyirokkeringésünknek mivel nincs olyan szívóhatása, mint vérkeringésünknek (a szívünknek köszönhetően), az izmokra van szüksége melyek mozgatják majd a nyirokereket, ezzel hajtva a nyirok folyadékot. Ha nem működik megfelelően a nyirokkeringésünk, a számos probléma mellett az izmok is nehezebben adják le a salakanyagot, így a hátizmok is könnyebben lesznek „bajban”. Ízületeink körül mozgás hatására (is) termelődik normális mértékben az ízületi nedv, mely úgyszintén létszükséglete minden ízületnek. Ha nem vigyázunk rájuk, fájni fognak, azzal feszülést, görcsöt teremtenek maguk körül, melyek pedig a további izmokra is kihathatnak, jelen esetben a hátizmokra is. Soroljam még? Mozogjunk! (a bemelegítéshez ITT nézhetsz segítséget)

 3. Izomerősítés – Ahogy minden ízületünknek, úgy gerincünknek is tartásra van szüksége. Ezt a tartást az izmok szolgáltatják – már ha tudják. Számos hátfájós problémánál annyi pusztán a ok, hogy egyszerűen túl gyengék a gerinc körüli izmok, így nem képesek azt tartani, hamar elfáradnak, és hamar görnyed az ember. Itt fontos megemlíteni, hogy az izomerősítés fontossága nem csak a hátizmokra vonatkozik! Tartásunkban, gerincünk stabilitásában hatalmas szerepe van többek között a mellizmoknak, és a hasizmoknak is! Szóval az izomerősítés legyen a teljes testünkre értve. (Budapesti lakosoknak két profit is tudok ajánlani edzéshez: Ádám Norbert a Flexben és Angi Nimród a Cutlerben)

 4. Nyújtás – Főleg sportoló vendégeimnek emelem ki, de nagyon fontos a folyamatos ülőmunkát végzőknél is, főleg akik végig egy irányba, mondjuk egy monitor fele néznek. Sportolóknál a nagy és tartós terhelések miatt, gép előtt dolgozóknál a kevésbé nagy, de még tartósabb, akár napi 8-10 (vagy még több…) órás terhelés miatt megrövidülhetnek az izmok, például a nyak körül. Ezek lassú, óvatos lenyújtása hatalmas segítséget nyújthat mind munka közben is, és utána is. Ez a szabály érvényes az összes többi izmunkra is. Fontos még megjegyezni, hogy a nyújtás akkor a legjobb, ha edzőtől, tornásztól, vagy hasonló szakembertől tanuljuk, hogy hogy vitelezhetjük ki a legszabályosabban. Így van a legtöbb esélye, hogy ne okozzunk kárt vele, és tényleg legyen hatása. (otthoni nyújtáshoz ITT nézhetsz segítséget). Érdekességként kiemelném, hogy manapság a PNF nyújtás bizonyul a leghatékonyabbnak számos szakember szerint. Ha érdekel, erről bővebben tornászodnál, edződnél, masszőrödnél érdeklődj)

 5. Folyadék Testünk több mint fele – 50-75%víz. Szervezetünk folyadék igénye természetesen több dologtól is függ: testtömeg, hőmérséklet, páratartalom, fizikai tevékenységek, stb. De azt kijelenthetjük, hogy egy átlagos felnőttnek minimum (!) napi 2 liter vízre van szüksége. A legideálisabb napi mennyiség 3 dl * a testtömeged (kilogrammban). Például így egy 70 kilós embernek 2,1 liter. Ez még nőhet egy komolyabb fizikai munka, például egy edzés alkalmával. Ha ennyi folyadék nincs meg, problémák tömkelege ütheti fel a fejét testünkben, kezdve a fejfástól (a fejfájás természetes csökkentéséről, megelőzéséről ITT olvashatsz) egészen akár a hátfájdalmakig.

 6. Táplálkozás – Nem véletlen a mondás: az vagy, amit eszel. Tagadhatatlan fontossággal bírnak életünkben a táplálékkal bevitt ásványi anyagok, vitaminok, tápanyagok. Természetesen ezeken segíthetünk táplálék kiegészítőkkel, viszont én nagyon ragaszkodom a természetességhez, ezért egy másik oldalról szoktam megközelíteni. Ahelyett, hogy növeljük a bevitt adagot, csökkentsük azokat a faktorokat, amik nem hagyják rendesen felszívódni amit már bevittünk táplálékot. Itt elsősorban a gluténra utalok, mely gátolja/csökkenti a magnézium, jód, A-vitamin és D-vitamin felszívódását. Továbbá csontjaink nagy ellensége a nagy szeretettel fogyasztott kóla (a light, és zero is!), mely foszforsav tartalma révén kivonja csontjainkból a kalciumot. Miért fontos ez? Egyszerű a válasz: kalcium, és magnézium hiánya izomgörcshöz vezethet.
  Ezen felül fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyünk be izmaink normális működéséhez (is). Ha valakinek segítségre lenne szüksége, étrendírásra edzőmet ajánlom, akit IDE kattintva kereshetsz.

 7. Pihenés – Ahogy mozgásra, úgy pihenésre is ugyan úgy szüksége van az izmainknak, hogy ne legyenek túlterhelve. Tudniillik a – görcsöket tekintve – leggyakoribb az izom túlterhelése következtében kialakuló izomgörcs, ami a sportolás vagy bármilyen hosszan tartó fizikai megterhelés hatására következik be. Ilyen eset például a deréktáji „becsípődés”, ahol egy egyszerű túlterhelés történik, például sok helytelen emeléssel (a helyes emelésről ITT olvashatsz ). A derekunkat úgy pihentethetjük ilyenkor a leghatásosabban, hogy lefekszünk a hátunkra, és felrakjuk a lábunkat valamire – így tehermentesül a lumbális szakasz. Tehát a képlet egyszerű: pihenjünk eleget! “Mennyi az az elég?” – tehetitek fel a kérdést, teljesen jogosan. Természetesen mindenki teste más és más, különböző igényekkel. Viszont általában az ember megérzi, ha kezdi túlhajtani magát, kezd „sok lenni” például az ülés (ekkor van a legnagyobb terhelés a derekunkon). Ilyenkor mozgassuk át magunkat óvatosan, feküdjünk le ha van rá lehetőség, és pihenjünk többet! (A komolyabb sportolóknak ajánlom, hogy ne legyen bűntudatuk a pihenésnél. Ugyan úgy, ahogy az étrendben is helye kell legyen egy töltőnapnak (csalónap), úgy legyen az edzéstervben is elegendő pihenés, hogy regenerálódhasson a kifárasztott test.)

 8. Kikapcsolódás – A pihenés nem csak testünknek fontos, hanem az elménknek is. Nagyon gyakori a nyaknál, vállövnél jelentkező görcsös fájdalom, mely fejfájást is okozhat. Ennek a fő kiváltó oka a stressz. Az ideges ember önkéntelenül is összehúzza vállait, feszíti csuklyás izmát (is). Most képzeljük el ugyan ezt egy stresszes embernél: 0-24 feszül az adott rész. Gondolom nem kell magyarázni ennek a következményeit. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki kövessen rendszeresen egy hobbit, amivel kikapcsolhatja az agyát, pihenhet, ellazulhat.

 9. Cipő és táska – Sokan nem is gondolnák, de a magassarkú cipők nem csak a lábat teszik tönkre (bütyök, lábközépcsont fájdalom, kalapácsujj, …) hanem a hátra is kihatással vannak: Egy magassarkú megemeli a sarkunkat, ezzel testünk gravitációs központja eltolódik. Ennek ellensúlyozására az alsó hátszakasz meghajlik, mire a gerinc addigi helyzete is megváltozik, nyomást gyakorolva a hát és nyak idegekre. (A magassarkú további káros hatásairól ITT olvashatsz). A táskák hordásánál arra ügyeljünk, hogy egyenletes terhelést kapjon a hátunk. Akármilyen divatosak a női táskák, nem egészséges minden terhünket féloldalasan hordanunk.

 10. Masszázs – Végül, de nem utolsó sorban a világ egyik legkellemesebb időtöltése! 🙂 Szerintem nem csak a sportolóknak, hanem minden embernek szüksége lenne egy jó gyúróra, aki heti egyszer jól átmasszírozza a kötött, túlterhelt, feszült izmait. Ezzel oldva mind a testi, mind a lelki feszültségeket, serkentve a vérkeringést, az anyagcserét, segítve a méregtelenítést, és sorolhatnám még sokáig a jó hatásait. Javaslom mindenkinek, hogy keressen egy jó masszőrt, és ha megtalálta, ne hagyja el soha!

A fenti 10 pont betartásával nem csak a hátfájást előzhetjük/szüntethetjük meg, hanem egész életünket egy egészségesebb mederbe terelhetjük. Természetesen van kivétel, akinél nem elég ezen tanácsok betartása, mert más probléma bújik meg a háttérben – annak javaslom egy szakember felkeresését, hogy személyesen megvizsgálhassa, és utánajárhasson a problémának. Sok sikert, és kitartást mindenkinek!

 

 
 

Tetszett? Lájkold, küldd el, oszd meg!

 

 

2017-08-02T15:15:01+00:00