A legősibb méregtelenítés
– avagy a köpölyözés

A köpölyözés az egyik legrégebbi méregtelenítő módszer, és sokrétű gyógymód, melyet napjainkban is előszeretettel használnak a világ minden táján.kop

Mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetes, hagyományos, ősi gyógymódok. Ezen módszerek akár újraértelmezve, átültetve korunkba, akár eredeti felhasználásukkal is hatalmas segítséget nyújthatnak. Egyrészt egészségünk megőrzésében, de számos probléma megelőzésében/kezelésesében, sőt, akár az alakformálásban is. Jelenlegi cikkemben a köpölyözés tudományát mutatom be nektek – a teljesség igénye nélkül, hisz egész könyvet lehetne már erről írni.

A köpöly, mely a „köppel” (fejecske), német szóból származik, egy, a vákuum fizikai hatását kihasználó, hagyományos, természetes gyógymód. Múltja több ezer évre tekint vissza, hisz többek között az ókori görögök, és kínaiak is használták, sőt, ősi egyiptomi ábrázolásokon is megtalálhatóak már.

 

Mi is ez pontosan?

A köpöly tulajdonképpen egy kis harang alakú eszköz. Ezen kis harangok eleinte még állatok szarvából, kerámiából, vagy bambuszból, de napjainkban már üvegből, gumiból, és műanyagból készülnek. Több féle méretben is beszerezhetőek: bizonyos pontokra (például a nyaknál) csak kisebbek használhatóak, nagyobb felületeken szélesebbek is.
A köpölyözés közben, a kezelő a bőrre helyezi a harangot/harangokat, és az adott módszerrel vákuumot hoz benne létre, majd elvégzi a kezelést. Igen ám, de annak ellenére is, hogy mindegyik ugyan azt az erőt, a vákuum szívóhatását használja ki, több féle kezelés is létezik.

Köpöly kezelések

Alapvetően az eszközök fajtája, és az eljárások módszerei szerint különböztethetjük meg a köpölyözéseket.

Eszköz fajtája:

Üveg: tradicionális, az egyik legáltalánosabb anyagú köpöly. Az üveg köpölyökben a vákuumot úgy hozza létre a kezelő, hogy tűz fölé emeli, majd gyorsan a kezelendő felületre (vagy meridián vonalak adott pontjaira) helyezi. A láng elalszik, a köpölyben vákuum keletkezik.
A kerámia, csont, vagy bambusz köpölyöket is így használták régen. Legfőbb hátránya a törékenysége.

Gumi: Anyaga kézzel is könnyen összenyomható – a vákuumot is így hozza létre a kezelő. Ez talán a legegyszerűbb felhasználási mód, könnyebben alkalmazkodik a test görbületeihez, viszont erőssége nagyon korlátozott.

Műanyag: A műanyagból készült köpölyöket először a bőrre helyezik, majd ezután egy kézi pumpa segítségével, egy kis szelepen keresztül szívják ki belőle a levegőt. Ez talán a leghatásosabb és praktikusabb módszer, bár nagyobb tapasztalatot is igényel a használata.

kopp

Elektromos: A műanyag szelepes köpölyök kifejlesztésével sem állt meg a tudomány. Napjainkban már egyre gyakrabban találkozhatunk elektromos köpölyökkel, vákuum gépekkel is: Az egyszerű kézitől kezdve a nagyobb gépekig, melyek általában szalonokban láthatóak. Lényegük ugyan az, miszerint a gépen egy kis vezérlővel állíthatjuk az erősséget. Előnye lehet még, hogy több gép a vákuum funkció mellett egyéb, például rezgéses, masszázs funkciókkal is kiegészülhet.

Használat szerint:

Helyben használt, ülővákuum: A test meridián vonalainak bizonyos pontjaira, vagy egyszerűen gerinc két oldala mentén felhelyezi a kezelő a köpölyöket. A felhelyezett eszközöket általában 10-30 percig hagyják az adott helyen, de ez függ a céltól is: speciálisabb módszer a hólyaghúzó, melynél tovább kell fennhagyni, amíg a bőr elkezd hólyagosodni, és a véreztetéses, mely előtt a kezelő megszúrja a bőrt, a seb fölé rakja a köpölyt, mely megtelik vérrel. Ez a módszer bármely köpöly típussal használható.

Villám: Gyors használatáról kapta a nevét. Itt a köpölyt ahogy felhelyezzük, már vesszük is le – és ezt ismételjük sokszor. Kevésbé drasztikus, mint a csúsztatásos köpölyözés, és kizárólag gumi köpöllyel szokták végezni.

Csúsztatásos, vagy régiesen nyuvasztás: Ez talán a legelterjedtebb módszere a köpölyözésnek.
A nyuvasztásos elnevezésből könnyen ki lehet következtetni, hogy nem túl kellemes – de ez teljesen egyénfüggő, van, aki alig érzi. Lényege, hogy a felhelyezett köpöly nem marad egy helyben, hanem folyamatos mozgásban van a testen.  Ezen módszert gumi, és műanyag köpöllyel is lehet használni.

(Érdekesség: Ha a köpöly nyoma a kezelés után fehér színű, az krónikus betegségekre; ha vörös, akkor heveny folyamatokra; ha viszont sárgás színezetű, akkor máj eredetű betegségekre utal.)

Miért jó?

Igaz, hogy a bőrből kifelé ható erő hat a köpölyözés során, viszont a bőrre felvitt vivőanyagok (esetemben természetes illóolajok) jobban, gyorsabban szívódnak fel az adott területen, ezzel is fokozva a kívánt hatásokat – például a borsmenta izomlazító hatását. Ennek oka egyszerű: a kezelt területnél (látványosan) vérbőség alakul ki, melynél a sejtek anyagcseréje fokozódik – így az egész keringés (vér és nyirok egyaránt) beindul, testünk méregtelenítése is a következő fokozatba kapcsol! Így szinte minden betegségre jó, erősíti az immunrendszert, és segít a narancsbőr eltűntetésében, alakformálásban is. Továbbá a vákuumhatás révén a kötőszövet “megemelése” segíti a letapadt az izmokat is fellazítani.

Mikor nem jó?

Vannak állapotok, melyek fennállásának esetén nem tanácsos a köpölyözés, mint például: súlyos bőrelváltozások, bőrallergia, bőrfekély, magas láz, vérzékenység, szívelégtelenség, heveny fertőző betegségek esetén és nagyon gyenge, idős embereknél. Ezekről, és minden egyéb kizáró állapotról természetesen a kezelő mindig kikérdezi a beteget/vendéget.

Fontos leszögezni még, hogy általában ez nem egy kellemes módszer. Nekem is van vendégem, akinek kifejezetten fájdalmas a köpölyözés, viszont van, aki alig érzi, hogy épp rajta van. Szóval a puding próbája az evés! 🙂

Én mindenkinek ajánlom kipróbálásra a köpölyözést, aki szívesen megismerkedne egy igazán ősi módszerrel, mely céljait tekintve igazán sokrétű, hisz egy enyhe megfázástól kezdve, szervezetünk felfrissítésén, méregtelenítésén, számos gyógymód támogatásán túl akár a narancsbőr eltüntetésében is segítségünkre lehet.

vyLcXS9VLXA


Szeretnéd te is kipróbálni, milyen a köpölyözés?
Keress bátran bármely elérhetőségemen, itt: Kapcsolat

Szerző: Sziklai Csaba (Sziklai masszázs)

 

Tetszett a cikk? Lájkold, és oszd meg ismerőseiddel is!

És neked mi a véleményed a köpölyözésről? Próbáltad már valaha, ha pedig nem, kipróbálnád?

[/fusion_builder_column_inner][/fusion_builder_row_inner]
2017-02-27T16:08:27+00:00