Masszőz, masszőr, és masszázs terapeuta

Mit jelentenek az alábbi szavak pontosan, és melyiket mikor használjuk?

masszoz

Sokan nem tudják, de a masszázs szakma képviselőinek több elnevezése is van Magyarországon. Viszont egy rövid kutatás után sajnos hamar rá kellett jönnöm, hogy az interneten egyáltalán nincs említés – magyarul – erről a témáról. Vagyis pontosítanék, mert igazából van, egyetlen oldalon:

gyakorik1
Igen, a gyakorikerdeseken.hu-n. Ennyi, ezen kívül nincs semmi, és ugye ezt sem nevezhetjük normális találatnak, akármennyi igazságot is tartalmaz. De egy tényező miatt megérte itt is keresnem, hisz egy nagy mosolyt okozhat minden olvasónak az alábbi kérdés: 🙂

gyakorik2 Bioszból 1-es, viszont humorból szerintem nem rossz! 🙂

Ezért úgy döntöttem, folytatom a keresést, de már angolul. Így hamar meg is találtam, amit kerestem:

dict1 Vagyis:  masszőz (főnév): “nő, aki masszázzsal foglalkozik”

dict2 Vagyis: masszőr (főnév): “férfi, aki masszázzsal foglalkozik”

Mindkét szó francia eredetű, a “masseuse” (masszőz) és “masseur” (masszőr) szóból származik.
Szóval a lényeg egyszerű: a masszőz a férfi masszőr női megfelelője. Viszont, hogy tovább bonyolítsuk, az utóbbi 2 évtizedben egy harmadik kifejezés válik szépen lassan egyre gyakrabban használttá azokra, aki masszázzsal foglalkoznak. Ez a kifejezés pedig a masszázs terapeuta (massage therapist).


(a masseuse (masszőz), masseur (masszőr) és massage therapist (masszázs terapeuta) szavak előfordulásának gyakorisága)

Ennek fő indoka, hogy a masszőz megnevezés külföldön egyre inkább az erotikus masszázsban dolgozókra vonatkozik, így él a fejekben. Ezzel egyhuzamban egyre több a hivatásos masszőr, aki sokkal mélyebb masszázs ismereteket sajátít el, és gyógyítással is foglalkozik már. Ők pedig – érthető okokból – szeretnék magukat megkülönböztetni, így kezdett el egyre jobban terjedi a masszázs terapeuta megnevezés.

Úgy vélem, ez a kifejezés hazánkban leginkább az alternatív mozgás-masszázsterapeutákra, és gyógymasszőrökre és/vagy sportmasszőrökre vonatkozik. Hisz ők (így én is, gyógy- és sportmasszőrként 🙂 ) több éves, számtalan elméleti tárggyal (anatómia, ortopédia, reumatológia, belgyógyászat, stb.) és sok-sok gyakorlattal gazdagodnak a képzés során, így teljesítve hazánk – egyelőre – legmagasabb színvonalú masszőr képzését.

Összegzés: Egy nő, aki masszázzsal foglalkozik, az masszőz. Egy férfi, aki szintúgy masszázzsal foglalkozik, az masszőr. Viszont az a masszőz, és masszőr, aki hazánkban komolyabb masszázs tanulmányokba kezd (például gyógymasszőr), az joggal hívhatja magát masszázs terapeutának.

Források:
http://www.gyakorikerdesek.hu/
http://www.etymonline.com/
http://www.massageschoolnotes.com/masseusemasseur/

Tetszett a cikkem? Ha igen, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel is!

Alább pedig leírhatod véleményed, vagy kérdezhetsz is tőlem!

Én Sziklai Csaba vagyok, gyógy- és sportmasszőr, és széles masszázs repertoárommal (sport, wellness, svéd, anti-cellulit (alakformáló), mézes, csokis, aromaterápiás, irodai, jég) kezeléseimmel (köpölyözés, ultrahang, infra, TENS, kinesio tape, tanácsadás), 100%-ig természetes olajaimmal, várlak Téged is szeretettel Budapest szívében!

Oldalt a szolgáltatások menüpontban feltérképezheted, mire is számíthatsz ha eljössz hozzám.
Az árak menüpontban tájékoztatlak a jelenlegi áraimról, és aktuális akcióimról.
A galériában vizuálisan is bepillantást nyerhetsz környezetembe, tevékenységeimbe.
A blogomban a bejegyzéseim között böngészhetsz, melyet próbálok minden nap friss írással feltölteni.
A rólam menüpontban személyemről olvashatsz, hogy jobban megismerj az első találkozás előtt.
A Kapcsolat menüpontban megtalálod minden elérhetőségem melyekre szükséged lehet, beleértve közösségi oldalaim is.

2016-11-29T07:51:08+00:00