Kineziológiai tape 2016-12-01T13:48:34+00:00

Kineziológiai Tape Kezelés

Ragaszkodjunk egészségünkhöz!

A Kinesio Tape technika egy olyan modern gyógyászati módszer, mely fájdalommentesen és hatékonyan segíthet mozgás szervrendszeri problémák kezelésében – gyógyszerek, mellékhatások nélkül!

Napjainkban egyre gyakrabban látni utcán, tömegközlekedésen, edzéseken és sporteseményeken ezeket a színes csíkokat az embereken. Eleinte azt hittem, hogy csak egy újabb divat, egy hóbort. Viszont egyre jobba felkeltette az érdeklődésemet a rengeteg pozitív tapasztalat. Ezt követően utána jártam jobban, és rájöttem: nem hiába használják annyian (napjainkban már egyre többen, gyógytornászok, orvosok is!) hisz rendkívül hatékony!

Nem is olyan új ez a módszer…: Egy japán orvos és kiropraktőr, névszerint Kenzo Kaze volt az, aki a 1970-es évek derekán kifejlesztette a szalagokat, és a technikát. Azelőtt gipszeltek, fásliztak, különféle félig merev tartókat használtak, de szükség volt egy kényelmesebb, mobilisabb megoldásra. Kenzo Kaze ezért álmodta meg, majd alkotta is meg a bőrünkkel együtt nyúló, kényelmes szalagokat, melyek hatalmas segítségünkre vannak az ízületeinket és izmainkat érintő problémákban, sőt!

 

 

 

A ragasztás fő hatását az adja, hogy a bőrön keresztül az érzékelő receptorok folyamatos, több napon (általában 5 napig van fenn a testen) át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatait erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán. Így nem csekély fájdalomcsillapítással is bír, bármiféle gyógyszer nélkül.

 

 

Ezen hatáson kívül még számtalan előnye van, de ezek már a kezelt problémától, és az azáltal kialakított ragasztás mikéntjétől függ.
(Igen, mivel ahogy a problémáink, és anatómiánk, úgy a ragasztások is egyediek! Ezért bízzuk szakemberre!)

 

Mozgásszervi hatásai összegezve:

 • Prevenció

  • Instabil ízület rögzítése, támasztása (pl. ficam megelőzése)

  • Sérülékenyebb izmok, szalagok támogatása (pl. komolyabb igénybevételre)

  • Tartásjavítás

 • Rehabilitáció

  • Fájdalomcsillapítás (gyógyszerek nélkül!)

  • Izomtónus normalizálása (túl feszes, vagy túl laza izomzat esetén)

  • Pszichovegetatív zavarok megszüntetése

  • Immunstimulálás, immunserkentés a kezelt területen

  • Gyulladáscsökkentés a kezelt területen

  • Duzzanat, ödéma csökkentése

  • Vérkeringés fokozása -> gyorsabb regeneráció

  • Torzult, részlegesen szakadt izmok korrekciója, rehabilitációja

  • A kinetikus láncok helyreállítása, összekapcsolásának segítése

  • Lélektan

tapeszelesszurkejaz egyik alap technika, a feszítés nélküli ragasztás pár előnye, illusztrálva

Lélektan: Véleményem szerint fontos kiemelni lélektani hatását is. Hisz egy sérült területet (ízületet, izmot, stb.) önkéntelenül is óvunk, nehezebben vetjük terhelés alá. Ez viszont hiba! Például egy sérült térdnél a sok pihentetés gyakran csak ront a helyzeten, hisz nem termelődnek olyan anyagok (pl. ízületi nedv) melyek csak a mozgásnál termelődnének, és elengedhetetlenek az egészséges ízületi működéshez. Viszont ha elvégezzük a helyes ragasztást a problémás részen, segítünk visszaállítani a normális mozgásba azt, melyet jobban igénybe vehetünk, és gyorsíthatjuk ezáltal is a gyógyulást.

Kinetikus lánc: A teljesítőképességet mindig a leggyengébb láncszem határozza meg – annyira vagyunk erősek (akkora teljesítményre vagyunk képesek), mint amennyire erős a testünk leggyengébb pontja.
Hogyan lehetséges ez? A test szegmensekből áll, amelyek a közös működés érdekében kapcsolódnak egységgé. Mivel a láncszemek (csukló, könyök, váll, hát felső és alsó része, csípő, térd, boka, és izmaink is hasonlóan) össze vannak kapcsolva, ha az egyik szegmensnél erőt hozunk létre az a többi szegmens működését is segíti.
Amikor ez a lánc ép, az erő akadálytalanul áramlik végig, az izmok segítik egymást.
Viszont ha a lánc egyetlen szeme is sérült, az egész lánc mozgékonysága, teljesítménye csökken, gyengül. Ezért fontos a problémás elemet “visszakapcsolni” a láncba a tape segítségével, ezzel is segítve a hatékony működést, gyorsabb gyógyulást.

11ljpg

Fontos még kiemelni, hogy az általános tape ragasztások mellett létezik kifejezetten nyirok és meridián ragasztás is! A nyirok tape a test nyirokkeringését segíti az adott helyen így csökkentve például egy ödémát, míg a meridián ragasztás szinte bármilyen belső szervi probléma esetén nyújthat támaszt a gyógyulás felé.

Egy személyes példa: A sok munka során gyakran keletkeznek apróbb gyulladások, egyszerű túlerőltetések. Például édesanyámnak, aki ápolónőként dolgozik, már többször kiújult a sok munkától a golfkönyöke (könyök külső dudorának gyulladása). Ezt a golfkönyököt, és teniszkönyököt is kiválóan lehet a kinesio tape technikával kezelni – a fájdalom enyhülni fog, a könyökre jutó teher csökken, a gyógyulás gyorsul!

Ezek után tisztán láthatjuk, mennyi sok lehetőség rejlik eme technikában. Emellett célközönsége is ugyan ilyen széles: gyerekektől kezdve használhatjuk, felső korlátja nincs, hétköznapokban és profi sportolásnál is hasznunkra válhat.

 

12l100% GYÓGYSZERMENTES FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS!

Miből van? – tehetjük fel a kérdést. Én szeretem a természetes dolgokat, a masszázsok során is kizárólag 100%-ig természetes alapanyagokkal dolgozok. Így számomra itt is fontos volt, hogy őszintén ajánlhassam vendégeimnek ezt is. De szerencsére a legtöbb tape itt is megállja a helyét:
Amennyi márka, annyiféle tape létezik, melyek közül többnél egyedi az anyaghasználat is (komolyabb vízálló tulajdonságért cserébe műanyag összetevő, állatok ragasztásáért (szőrre) több ragasztóanyag, vagy akár plusz hatóanyag tartalom – pl. termalinos tape). Viszont általánosságban elmondhatjuk, hogy pamutból készült, légáteresztő, (bőrbarát) orvosi akril ragasztóréteggel ellátott rugalmas szalagok a kinesio tapek. (Én az Oriolus med által forgalmazott Move-on szalagokat használom (választható színjeim: bézs, pink, kék, zöld, sárga, piros, és ezek kombinációi)).

Ezek tudatában én is ajánlom minden kedves vendégemnek a kinesio tape terápiát.

Természetesen külön is segíthet az adott problémában, de a legjobb hatást más kezelésekkel kombinálva érhetjük el – például TENS kezelés és masszázst követően tape ragasztás. Ezeket mindig az első találkozásnál beszélem meg a vendégeimmel, és együtt alakítjuk ki az aktuális (egyedi!) terápia sorozatot.

 

Tetszett? Lájkold, és oszd meg!

nevtelen-1-masolataKöszönöm hogy megtisztelsz figyelmeddel! Sziklai Csaba vagyok, gyógy- és sportmasszőr.
Széles masszázs repertoárommal 
(sport, wellness, svéd, anti-cellulit (alakformáló), mézes, csokis, aromaterápiás, irodai, jég), kezeléseimmel (köpölyözés, ultrahang, infra, TENS, kinesio tapetanácsadás), és 100%-ig természetes olajaimmal, várlak Téged is szeretettel Budapest szívében a teljesen személyre szabott masszázsodra!