Ultrahang kezelés 2016-12-01T15:00:49+00:00

Ultrahang

Az ultrahangnak két fő felhasználása van: vizsgálati, és terápiás célzattal. Esetünkben a második módszerről lesz szó, mely közismert, szinte az összes kórházak fizikoterápiás részlegein is megtalálható.

Az ultrahang aktív felhasználás esetén nagyobb intenzitású, erősebb rezgéseket használok arra, hogy kémiai reakciók létrejöttét segítsem, életfolyamatokat serkentsek, és baktériumokat ölve fertőtlenítsek. Ezt egy ultrahangot létrehozó gép segítségével valósítom meg, melyre 3 különböző fejet csatlakoztathatok a kezelendő területtől függően.

uhjpg

Hatása:  lazítja a szöveteket, növeli a stimulációt, masszázs hullámot indít a sejtekbe, ezáltal javítja a helyi vér- és nyirokkeringést, fokozza a sejt metabolizmust. Az ultrahang hullámokkal végzett masszírozás jóval hatékonyabb, mint a kézi. Hőképződés: az ultrahang hullámok endogén hőképződést váltanak ki, ezáltal emelkedik a szövetek hőmérséklete, fokozódik a vérkeringés és gyorsul a sejt metabolizmus. Az ultrahang csökkenti az izomtónust és a fáradtságot is. Biokémiai: az ultrahang hullámok fokozzák a katalitikus folyamatokat, gyorsítják a sejt metabolizmust, a PH értéket alkalikus irányba terelik, ezáltal növelik a sejtfal átjárhatóságát és elősegítik a tápanyagok vagy gyógyszerek könnyebb felszívódását.

Egy kis szakmai: Az ultrahangos kezelés a fizikoterápiás kezelés, azon belül is mechanoterápia és indirekt elektroterápia egyben. Így leginkább a mechanikus, termikus és kémiai hatásával számolhatunk. Az ultrahang a mechanikus rezgések (Intenzitása 0,1 és 3 W/cm2 között mozoghat) révén mikro masszázs hatást vált ki, termikus hatása következtében a szöveteket felmelegíti (csontokat még gyorsabban, ezért is kíméljük!) Kémiai hatása oxidációban, depolimerizációban és alkalózist (savasítást) kiváltó hatásban nyilvánul meg (savasít, ezért ellenjavallt a gyulladásoknál, melyek eleve savasodással járnak).

Röviden: Fájdalomcsillapító, gyógyulást elősegítő hatása lesz segítséggel a fájdalmakkal érkező vendégeim számára, szépülni vágyó vendégeim számára pedig a ránctalanító, és a jobb felszívódást elősegítő hatása a fontos. Utóbbi indokolja, hogy már egyre gyakrabban építem alakformáló masszázsaimba a kezelést, a változás gyorsításáért! (Az alakformáló masszázsról  bővebben a “viszlát narancsbőr” c. cikkemben olvashatsz.)

Az ultrahang sugarai alapesetben visszaverődnek a bőrről, mert egy ritkább közegből (levegő) mennek egy sűrűbbe (bőr). Ezt úgy küszöbölik k, hogy az ultrahang fejét egy sűrűbb közegbe teszik, ami közvetlenül érintkezik a bőrrel. Így lecsökken a két közeg között lévő sűrűségkülönbség és az ultrahang már át tud hatolni a bőrön.
A bőrre felvitt anyag sok féle lehet. Kórházakban vízalapú gél, akár különböző kenőcsök. Azért is fontos az anyag összetétele, mert az ultrahang hatására összetevői még hatásosabban felszívódnak. Esetemben ezért is fontos kiemelni, hogy kizárólag természetes olajokkal, és illóolajokkal dolgozok – így ezek hatása is segíti a kezelést. (Például alakformálásnál egy grapefruit illóolaj még inkább segíti a bőr feszesítését, a narancsbőr megszüntetését)

Mindezek eredményeként izomlazító, fájdalomcsillapító és értágító hatását használhatjuk ki elsősorban, másodsorban pedig szépségápolási előnyeit – pl.: bőr feszesítése, narancsbőr megszüntetésében való segítség.

Vannak esetek, melyek fennállása esetén nem szabad alkalmazni: Lázas, gyulladásos állapotokban, keringési rendellenességek, beépített elektromos/fém eszközök esetében (pl.: pacemaker), bőrsérüléseken, és még pár esetben, melyekről a kezelőnek mindig kötelessége kikérdezni a vendéget!

A fentieket elolvasta egyértelműen látható, hogy milyen előnyös az ultrahangos kezelés – nem véletlen használják még a kórházakban is. Én is ajánlom nektek, akár különálló kezelésként, akár masszázs után (vagy éppen alakformálás közben).

 

Tetszett? Lájkold, és oszd meg!

nevtelen-1-masolataKöszönöm hogy megtisztelsz figyelmeddel! Sziklai Csaba vagyok, gyógy- és sportmasszőr.
Széles masszázs repertoárommal 
(sport, wellness, svéd, anti-cellulit (alakformáló), mézes, csokis, aromaterápiás, irodai, jég), kezeléseimmel (köpölyözés, ultrahang, infra, TENS, kinesio tapetanácsadás), és 100%-ig természetes olajaimmal, várlak Téged is szeretettel Budapest szívében a teljesen személyre szabott masszázsodra!