Az egészséges lábbeli

– avagy hogyan károsítja testünket a megszokott cipőnk, és mi erre a megoldás

A sokak által hordott klasszikus cipőfazon azon túl, hogy torzítja a lábfej szerkezetét, a teljes testre negatív hatást gyakorol. Szerencsére a folyton fejlődő világunkban már van erre jó megoldás.

2021 nyarán, a Masszőr kézikönyv megírása kapcsán kerültem kapcsolatba először a témával személyesen. A kutatásaim során először csak azt próbáltam megtalálni, hogy mi a legideálisabb munkai viselet egy masszőr számára. Ahogy belevetetettem magam a kérdés megválaszolásába, úgy világosodott meg előttem, hogy ez sokkal összetettebb, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná. Végül már arról tanultam, hogy alapvetően az emberi testnek milyen lábbeli lenne a legegészségesebb választás. Minden addigi tudásom megkérdőjeleztem az ideális cipőfelépítés kapcsán. Több hónapnyi kutatómunkám eredményeként végül felismertem, hogy nem csak a munkám során, hanem egész életemben rossz választásokat hoztam azon a téren, amikor a lábfejemre került a sor.

Ennek eredményeként az elmúlt félévben az összes régi cipőm eladományoztam, valamint vendégeim (masszőrként dolgozok – Sziklai masszázs) egészségét is segítem már a helyes cipőváltással, választással kapcsolatban. Ha érdekel, milyen problémák merültek fel a valószínűleg általad is viselt cipőkkel kapcsolatban, valamint azt is szeretnéd tudni, hogy mi a legegészségesebb a lábad számára, akkor mindenképpen olvass tovább. Vágjunk is bele!

A probléma

Egy mai cipők nagyrésze, legyen az utcai-, futó-, vagy éppen alkalmi cipő, eltérő paraméterekkel, de ugyan azokkal a problémákkal rendelkeznek:

 1. Szűkebb orrész, mint ami a lábfej ideális terüléséhez szükséges.

 2. Emelt sarokrész.

 3. Erős, stabil tartás biztosítása a lábnak.

 4. Kifejeztetetten a lábboltozathoz alakított, gyakran párnázott talprész.

 5. Merev, vastag talp.

 6. Nehéz súly.

Oké. És ez miért probléma? Nem érzem, hogy ez kényelmetlen lenne a számomra.

A szűk orrész miatt a láb nem képes a természetes állapotában elhelyezkedni. Emiatt pedig egészen kiskorunktól kezdve szép lassan különböző deformitási folyamatokon megy át. A lábujjak között megszűnnek a rések, összetolódnak a lábujjak, a nagylábujj csontjainak iránya elnyomódik a többi ujj irányába, kialakul a bütyök, illetve gyakran az agymás fölé csúszott ujjak is megjelennek.

Az emelt sarokrész eltolja a test súlypontját, ezzel az egész testünk természetes tartását módosítja – rossz irányba. Tehát más szögbe kerül többek között a térd, a medence és maga gerincnek az íve is. Ha ez önmagában nem lenne elég, az emelt sarok a vádli izmait is rövidíti, ezáltal sokkal sérülékenyebbé, merevebé teszi azokat. Minél magasabb a sarokemelés, annál jobban és nagyobb eséllyel sérül a  bokaszalag egy esetleges félrelépés során is.

A stabil felsőrész, a lábboltozathoz kialakított belső talprész és a merev alsó talprész miatt pedig kevésbé lesznek aktívak a talpizmok a járás során. Ennek következtében hosszútávon elrenyhülnek, elsatnyulnak – ez a lúdtalp egyik fő oka, hiszen a kellő erő hiányában már nem tudják tovább normálisan tartani a boltozatot. A vastag cipőtalp azért is káros még, mert miatta nem érezzük a talajt, amely szinte teljesen feleslegessé teszi azt a milliónyi receptort, ami tenyerünkhöz hasonlatosan talpunkon is ott van. Ezzel pedig többek között az egyensúlyunk romlásához is hozzájárulunk, amely idősebb korban jóval veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk.

Végül pedig, a nehezebb cipő a természetes járásunkat, mozgásunkat befolyásolhatja kedvezőtlenül.

Ha körbenézel láthatod, hogy vannak persze fokozatok: vegyünk például egy magassarkút és egy futócipőt. Mindkettő összenyomja a lábujjakat, és igaz, más mértékben, de mindkettő megemelt sarokrésszel rendelkezik. A tornacipőknél lehet, hogy az emelt sarok sikeresen ki van iktatva, viszont merevebb a talpuk a kelleténél, és szintén szűk az orrészük, sajnos nem lábra lettek tervezve, hiába lábbelik. A fő következtetés, hogy minél inkább közelít a cipőnk az ideális felé, annál több időt nyerünk magunknak a problémák előrehaladásával. Ha pedig sikerül elérnünk az ideális körülményeket, úgy esély lehet a test gyógyulására – amennyiben már túlkéső, úgy pedig a további romlás elkerülésére.

A megoldás

A fenti probléma mára egyre több ember fejében tudatosul. Gyakori találkozási pontok, amikor az ember megoldást keres már kialakult lúdtalpára, bütykére vagy más lábproblémájára, esetleg sportteljesítményét szeretné növelni. Az is egyre gyakoribb, hogy valaki preventív céllal olvas a téma után, mert szeretné saját, vagy akár gyermekei egészségét megóvni.

A mozgás anatómiáját kutatók számára a megoldás kézenfekvő volt. Több népcsoport él a mai napig mezítláb, vagy legalábbis a mezítlábhoz nagyon közelítő vékony szandálokban. Náluk nem találhatóak meg ezek – vagy hasonló – lábpanaszok. Tehát a következtetés is nagyon egyszerű: olyan cipő kell, melynek a fő célja a láb védelme a környezeti hatásoktól, de minél inkább alkalmazkodik lábunk természetes mivoltához, nem befolyásova annak működését, formáját. Ezt hívják „barefoot shoes” -nak, ami magyarul a mezítlábas cipő. Mivel a kereslet egyre nagyobb, így a kínálat is drasztikus mértékben növekszik, napjainkban már sokmilliárdos üzletté nőtte ki magát. Több, mint száz mezítlábas cipőmárka létezik a világon, így mindenki megtalálhatja a számára tetsző árkategóriát, a személyiségéhez megfelelő stílust. De mit is tudnak pontosan ezek a cipők?

 1. Széles orrész.

 2. Vízszintes talp, „zero-drop”

 3. Rugalmas kialakítás (követve a láb mozgását, de nem akadályozva azt)

 4. Lapos talprész

 5. Hajlékony, vékony talp

 6. Könnyű súly.

Természetesen itt is vannak mértékek, hiszen logikus, hogy egy téli magasszárú túracipőnek vastagabb a talpa és nehezebb is, mint egy nyári légies mezítlábas cipő, ám össze sem hasonlíthatóak hagyományos társaikkal még így sem.

Említést érdemel még, hogy léteznek speciális esetek itt is. Például terepfutáshoz, túrázáshoz hasznos ha a talp kifejezetten erre a célra van kiképezve, vagyis apró stoplikkal rendelkezik. Masszőrkollégáimnak javaslom a jó tapadással rendelkező cipőket, hogy kitámasztásnál stabilan állhassanak masszázs közben. Viszont egy táncosnak lehet hogy épp az a hasznos, ha a mezítlábas cipő talpa csúszik. Szóval fontos, hogy tervezzünk előre, tudjuk az igényeket.

A váltás

Fontos, hogy ha úgy döntenél, akár meglévő problémád miatt, akár preventív céllal, hogy váltanál, azt mindenképpen tudatosan tedd. Vagyis ne egyik napról a másikra, ennek is megvan a mikéntje. Kicsit olyan ez, mint a fogyókúra. Ott sem várhatunk hirtelen eredményeket a sokáig tartott, berögződött rossz szokások után.  Én három kategóriát szoktam ilyenkor említeni:

 1. Aki alapvetően is teljesen lapos, párnázatlan cipőt hordott (pl.: hagyományos típusú tornacipő), és nincs is semmilyen lábpanasza.

 2. Aki az átlagos, emelt sarkú cipőket hordta eddig is, de nincsen panasza a lábaival.

 3. Akinek már van gondja a lábával, például van bütyke vagy lúdtalpa; aki komoly túlsúllyal küzd; aki magassarkúhoz van szokva.

Az első kategóriába esők nyugodt szívvel válthatnak akár azonnal. Lábuk meg fogja hálálni, lábujjaik fel fognak lélegezni.

A második kategóriába esőknek én azt javaslom, hogy lassan, fokozatosan változtassanak. Először csak naponta 10 perceket járkáljanak (az új cipőben, vagy akár mezítláb), majd legalább 10 hét alatt váltsanak, minden héten kicsit több időt töltve a mezítlábas cipő javára kommersz cipővel szemben. Emellett fontos a sok nyújtás (a legnagyobb hangsúllyal a vádlikon, akár egy smr henger segítségével), és a rendszeres mozgás.

A harmadik kategória tagjainak mindenképpen azt javaslom, hogy keressenek fel egy kompetens szakembert, aki segít a biztonságos váltásban. Előfordulhat, hogy több lépcsős átmenettel történhet meg a csere – nem rögtön egy lapos mezítlábas cipővel, hanem mondjuk 5 centis helyett csak 3 centis sarokemeléssel, lábujjakat szétválasztó szilikon segédeszközzel (egy ilyen eszközt egy Vibram Fivefingers cipő is kiválthat, hisz ott a lábujjak külön vannak), plusz lábizom erősítéssel és tartáskorrekcióval – és így tovább. A szakemberek közül én erre a feladatra elsősorban Kelemen Vanda gyógytornászt javaslom, további szakembereket pedig a barefootbudapest oldalán találhattok.

Bármely kategóriába esel, javasolt a lábak kisizmait erősítő gyakorlatok, és hogy a lépéseidre is figyelj oda tudatosabban:

Sétánál sarokra érkezel ugyan úgy ahogy eddig, viszont lépj rövidebbeket, puhábban, ne odaverve a sarkadat a földhöz. Ezzel kímélheted testedet. Megjegyzem, mentálisan is sokat segíthet ha nem rohansz mindenhova, hanem megpróbálsz kicsit lelassulni.

Futásnál a kislábujjaid előtt lévő talppárnádra érkezz, szintén inkább rövidebb lépéshosszal. Ezzel a technikával nem ízületeid terheled, hanem főként vádlijaid, ezért is javasolt arra az izomcsoporodra külön hangsúlyt fektetni, többet nyújtani. (Erről részletesebben ebben a videóban) Sokaknál ez elsőre furán hangzik, hiszen a legtöbb ember sarokra érkezve fut. Viszont te is nyugodtan kipróbálhatod, hogy mi a természetes a testednek: fuss pár métert mezítláb. Biztos vagyok benne, hogy ha sarokra érkezel, az első egy-két lépés után rájössz hogy fájdalmas. Érezni fogod, hogy a talpad elülső részére való érkezés a természetes, csak a kommersz cipők a nagy, emelt, puha sarokrésszel megtévesztik a testet.

Lúdtalp esetén ajánlom szeretettel a Sote lúdtalptornáját, ide kattintva elérhető.

Ajánlások

Nem lenne teljes a cikkem, ha nem mutatnék konkrét példákat a cipőválasztáshoz. Azt tanácsolom, hogy a falhoz állva, egy A4-es papírral a talpatok alatt mérjétek le pontosan, hogy mekkora a lábatok, a saroktól a leghosszabb lábujjig. Ehhez adjatok hozzá 12 millimétert, és nagyságrendileg ezt a belső méretet keressétek a cipőválasztásnál. (Például az én talpam 255 mm hosszú, így 265-270 mm körüli cipőim vannak). Ha új márkát próbáltok ki, akkor mindig nézzétek meg a méretválasztási útmutatót! Alapvetően 2 féle képpen szoktak lenni a cipőkhöz rendelt belső talpméretek megadva: 1.) a cipő valós belső talphossza, 2.) az ember talpának az ideális talphossza az adott cipőhöz.

Az általam javasolt mezítlábas cipő márkák:

 • Vibram – Ötujjas, („FiveFingers”) szériája híres a mezítlábas cipők között. Kizárólag náluk van ilyen kialakítású cipő. Vannak, akiknek esztétikailag nem nyeri el a tetszését, és vannak, akiknek kényelmetlen. Őszintén, először nekem is az volt, a hozzá passzoló zoknikkal együtt – hiszen ezt csak lábtyűvel lehet hordani, ha nem akarsz zokni nélkül lenni. Én az első rendelésem visszaküldtem (ecipo.hu és a spartoo.hu webáruházban is van mindig FiveFingers, érdemes tőlük kipróbálni az ingyenes visszaküldés miatt is) mert fura volt. Aztán egy év múlva újra adtam nekik esélyt. És bejött. Annyira, hogy jelenleg szinte már csak ezekben vagyok, ha van rajtam cipő: a stúdiómban egy Kso Evo -ban dolgozok, utcán pedig egy V-Run Retro van rajtam. Vannak melegebb modelljeik is, például télen a V-Trek Insulated, bélelt modellben masszírozok, mert hideg a burkolat a stúdiómban olyankor, és fázós lábú vagyok. Én mindenkinek azt javaslom, hogy akinek esztétikailag belefér (nekem amúgy nagyon tetszik, szerintem vagány, sőt, jó beszélgetés indító is lehet :) ) az mindenképpen próbálja ki őket, a lábujjak szétválasztása miatt az egyik, ha nem a legegészségesebb opció szerintem.
 • Freet – Második kedvencem, én a Bootee, Flex és Citee modellek boldog tulajdonosa vagyok, és szeretettel ajánlom őket mindenkinek. Extra kényelmesek, a többi márkához képest is szélesek, és árazásuk is korrekt. Fontos viszont hogy minőségük kétségesebb, vannak náluk jóval strapabíróbb márkák.
 • Anatomic – Az elérhető legolcsóbb mezítlábas cipő márka, Csehországból szállítva, pár nap alatt Magyarországon. A talpa ugyan lehetne rugalmasabb, sarka kényelmesebb, így kompromisszumos mezítlábas cipő. De ezenkívül szuper, sok dizájnban elérhető. Kezdésnek jó lehet. Az én favoritom tőlük ez.
 • Vivo – A világon a legnépszerűbb mezítlábas cipős cég, nem hiába, magas minőséggel dolgoznak. Külön megemlíteném a revivo nevű oldalukat, ahol visszaküldött cipőket hoznak helyre, és adnak el csökkentett áron, ezzel hozzáférhetőbbé téve a minőséget, és nem mellesleg a bolygónkat is óvva. Áruk magyar viszonylatban magasnak számít.
 • Vibram – Ötujjas („fivefingers”) cipőikről ismerhetik sokan őket, van, akinek nem kényelmes, viszont sokaknak a legkényelmesebb lábbelik a világon. A lábujjaknak kétségkívül a legegészségesebb megoldás, ez biztosítja a láb számára a legszabadabb mozgást. Egy próbát mindenképpen megér, főleg mert két nagy magyar boltban is elérhető (Spartoo és Ecipo) ingyenes visszaküldési opcióval. (Én FiveFingersben masszírozok)
 • Peerko, Saltic, Feelgrounds, Wildlings, Ahinsa, Xero, Be lenka, Groundies, és még sorolhatnám. Számtalan további szuper márka van még, és számuk csak növekszik, így érdemes nézelődni, kutatgatni.

Amennyiben nem forintban, hanem más valutában vásárolsz (USD, EUR, GBP, stb.) úgy sokat spórolhatsz egy ingyenes Curve, Revolut vagy Wise számlával, ugyanis ha egy ilyen kártyáddal fizetsz, a magyar bankoknál kedvezőbb váltási aránnyal teheted ezt meg. (Ha ezzel a kóddal regisztrálsz (Curve, Revolut, Wise) mindketten  kapunk ráadásként 4-5 ezer forintot ajándékba – a bármilyen összegű, első kártyás fizetésed után.)
Külön előnyt élvezhetsz, ha PayPal fiókkal regisztrálsz (ahová elmentheted a fenti kártyáid), hisz a PayPalnek van biztosítása visszaküldésre. Erről további inrofmációt és egyéb vásárlási tippeket itt találsz. Ajánlom még továbbá, hogy vásárlás előtt látogassatok el Anya kuponos oldalára, mert számtalan mezítlábas cipő márkánál van saját kódja.

Kiemelném, hogy a legkörnyezettudatosabb megoldás (ami nem mellesleg pénztárca-barátabb is), ha használt cipőt veszel. Ebben hatalmas segítség, hogy Magyarországon rohamosan növekvő mezítlábas cipős közösség van már, Facebookon például több ezer fős csoportok képében. Ezekben gyakori, hogy valakinek nem tetszik egy rendelt modell, és visszaküldés helyett a csoportban adja el. Ebben az is jó, hogy ha környékbeli, sok esetben felpróbálni is van lehetőség a vásárlás előtt. Szóval bátran ajánlanám mindenkinek, hogy először használt cipőt próbáljon meg vásárolni.

A cikk írása óta örömmel jelenthetem, hogy egyre jobban terjed kis hazánkban is a mezítlábas cipő iránti kereslet, idén megnyílt az első két kifejezetten mezítlábas cipőket áruló bolt. Gödöllőn a Barefoot point és Székesfehérváron a Manimal Footgear.

Ezen felül hasznos lehet sokaknak, hogy többen is vállalkoztak már folyamatos mezítlábas cipő tesztelésére angolul, például Anya és Katja. Magyarországon még nem találtam ilyet, csak Galba Zsoltot és Milkovic Gabriella (barefootbudapest) oldalát, akik még felületesebben, mint Katjaék, de már belementek a témába.

Akit pedig jobban érdekelne a dolog, a fentieken kívül ajánlok pár további forrást, ahol továbbmerülhet a mezítlábas cipők világában:

Plusz jótanács: Gyakori, hogy a zoknik nagyrésze is összenyomja a lábujjakat, hiszen nem olyan alakkal rendelkeznek, mint kéne.  Így aki maximálisan oda szeretne figyelni lábai egészségére, annak javaslom, hogy a zoknijait is váltsa le a láb alakjára szabott, ötujjas (jó magyarosan lábtyűre), vagy laza, bő zoknikra. Ötujjas zoknikat például a barefootfamily.hu oldalon találhatsz.

GYIK

A rövid válasz az az, hogy nem természetes a lábnak. Hosszabban kifejtve:

 • A merev talp, ami nem engedi a lábfej teljes mozgástartományon való munkáját.
 • A kipárnázottság és sokszor a boltozatot is alátámasztó belső talpbetét, ami kikapcsolja a talp izomzatának a megfelelő módon történő kihasználását.
 • A szűkülő orrész, ami nem engedi a nagylábujjat a természetes pozíciójába, vagyis a  belső talpél meghosszabbításába. Valamint sokszor magát az összes lábujjat is szorosan egymáshoz nyomva rögzíti.
 • A megemelt sarokrész, ami a teljes testre vonatkozóan kimozdítja az egymás fölé rendeződő testtájak egymáshoz képesti természetes pozícióját – ugyanis ha megemelnénk a sarkunkat, és ezt a többi testtáj nem érzékelné, és ennek megfelelően korrigálná magát, akkor eldőlnénk.  Ezek pedig olyan hatások, amik az évek során akár drasztikus mértékben is képesek megváltoztatni testünk veleszületett, jól működő rendszerét – sokszor akár maradandóan.

Előző válaszhoz kapcsolódva szintén a merev talp, ami itt ráadásul extrém fokon szokott jelen lenni, valamint a szűkülő orrész, és természetesen a sarok extrém megemelése.

Ugyan az, mint a kommersz cipőkkel. A sarokemelés, a merev talp, a párnázottság és a szűk orrész.
Miért fejlesztenek dohánytermékeket, alkoholos italokat, ultrafeldolgozott élelmiszereket, és még sorolhatnánk? Sajnos, mert nagy rá a kereslet. Plusz abból fakadóan, hogy a barefoot cipő sokak számára még túlságosan újdonság. Ezek mellett pedig, minden új kutatásokon alapuló, az egészségre vonatkozó életmódbeli változtatásokat elváró irányzatoknak idő kell a terjedéséhez.

A mezítlábas cipőhasználat – persze tudatosan. Lehetőleg azelőtt áttérve, mielőtt még bármilyen problémánk kialakulna, ha pedig már kialakult, akkor fokozott óvatossággal, előbb vagy vele párhuzamosan a problémát megoldva.

Ugyan akár zokni nélkül is hordhatjuk, de nem erre utal a mezítlábas cipő kifejezés. Ez az a cipőfajta, ami a leginkább igyekszik a lábunk számára a vele született, természetes működéséhez szükséges feltételeket biztosítani. Vagyis a kommersz cipőkkel ellentétben, ez egy teljesen sarokemelés nélküli (úgynevezett zero-drop), minden irányba rugalmas, a láb járás közbeni természetes terülését engedő orrészű, könnyű súlyú lábbeli. Egy cipő, mely ellátja a legfontosabb feladatot, vagyis megvédi a lábat a környezeti hatásoktól, de a kommersz cipőkkel ellentétben nem befolyásolja az ember anatómiáját és mozgását.

Az, hogy ez egy abszolút természetes választ adni kívánó megoldás. Ami megoldja, hogy biztonságos, modern legyen számunka a talpon való közlekedés (pl. a meleg, hideg, vagy az éles tereptárgyak okozta sérülések ellen), azonban nem változtatja meg közben a talp szerepét és a munkában való szerepvállalásának nagyságát. Vagyis, tényleg azt az adottságot próbálja megadni nekünk a biztonságos járás közben, amivel születésünk kapcsán rendelkezünk. Hiszen nem véletlen, hogy nem emelt sarokkal, vagy épp merev lábboltozattal jövünk a világra.

Egy abszolút kizáró ok van a barefoot cipők kapcsán: ha olyan maradandó elváltozás jött már létre a lábfejben, amely nem engedi meg a nagylábujjnak az elmozdulását. Ugyanis ilyenkor az ember nem képes már végrehajtani a lábfej járás közbeni gördülését annak a természetes síkjában. Így kifelé, a külső talpélen kiszervezve fogja végrehajtani a gördülést, hogy tudjon járni. Ami sajnos további gondokat hozna magával. Ellenben ilyenkor sem a hagyományos cipők viselése a javasolt. Vannak már olyan kompromisszumos cipők, amik szintén sarokemelés nélküliek, széles orrésszel rendelkeznek, azonban ezt a gördülési feladatot átveszik a talptól. Ezen felül fontos megemlíteni, hogy habár mindenkinek jobb lehet a barefootra való áttérés, vannak olyan mozgásszervi problémák, ahol a testet szakember segítségével fel kell arra készíteni, hogy vissza tudjon állni a normális állapotára (pl. a túlzottan elgyengült izmok erősítése, kialakult elváltozások pl. lúdtalp korrigálása). Miért fordul ez elő, ha ez a természetes állapot? Mert a lábfejben ugyan úgy megvan a híres mondás létjogosultsága: „use it or loose it”. Vagyis használd, vagy elveszíted. Ha a cipő átveszi a lábfejünk funkcióját, akkor a test ezt nem tartja fent fölösleges energiapazarlással, hiszen azt a visszajelzést kapja, hogy nincs rá szükség. Ha pedig a természetes állapot visszaállítása már nem lehetséges, és ez problémát jelent a barefoot cipő használatában (mint pl egy 85 évesnek ha erősen megrövidült az Achilles-ínja, mert egész életében mindig magassarkúban volt és ez nem volt mozgással korrigálva, és terápia kapcsán sem engedi már az ín a rendes visszanyújtást- vagyis sarokemelés nélkül nem képes már a testét megtartani, eldől) akkor az szintén kizáró ok lehet.

Azonban maga a kor, legyen az akármennyi, nem kizáró ok. Illetve a túlsúly sem jelent kizárást. A test bizonyos, nem korrigálható, “tönkrement” állapotai tehát amiket kizáró okoknak nevezhetünk.

Nem gondolom, hogy csak divathullám lenne. Pont amiatt nem, hogy az alapvető, természetes állapot visszahozása, és nem egy új találmány, vagy egy esztétikai milyenség a célja.

Hogy a későbbiekben se fájjon.

Mindenképpen fokozatosan, meglévő mozgásszervi probléma esetén pedig lehetőleg szakember (gyógytornász) bevonásával. Barefoot szakemberek itthon és külföldön.

Fontos tudni, hogy  pontosan mekkora a lábfejünk, milyen hosszú, milyen széles, milyen magas. Ennek leméréséhez általában a forgalmazók oldalán is mindig kapunk segítséget. Ezen felül egyéni preferencia alapján (is) szintén fontos kitapasztalnunk, hogy mennyi hely ráhagyása szükséges a cipőorrban számunkra, az optimális járáshoz. Ez általában 0,5 cm és 2 cm közé tehető. Illetve mindig ideális, ha több fazont és méretet tudunk próbálni. Akkor érezzük mi az ideális nekünk, ha van viszonyítási alapunk. Erre ma már több fizikai boltban is van lehetőségünk Magyarországon, valamint egyre több Facebook csoport is van a téma köré építve.

Székesfehérváron: Manimal footgear-  https://manimalfootgear.com/
Gödöllőn: BarefootPoint – https://barefootpoint.hu/
Budán: Budabarefoot – https://budabarefoot.hu/

De ha nem zavar a lehetséges visszaküldési opcióval való élés sem, akkor online pedig számos vásárlási lehetőség áll már rendelkezésünkre. Az ár pedig nagyon változó, kb. 8 000- 10 000 forinttól indulva már vannak modellek a piacon, de természetesen akár több százezres modellek közül is választhatunk, ha pénztárcánk és lélektani határunk engedi. Tehát ma már az sem igaz, hogy a barefoot cipő minden esetben drága lenne.

Igen. Azért is, mert az évek alatt az átlag ember lába elgyengül a hagyományos cipőkben, valamint mert a sarokemeléshez és kipárnázottsághoz szokott láb sokkal erősebben veri bele a talpát/sarkát a talajba.

Alapvetően érdemes otthon, tudatosan gyakorolni a járást, nem csak utcán a rohanás közben. Illetve akár macskás, lopakodós játékokat is ér játszani, ami segít rögzíteni, hogy a puha, rövid léptek azok, amiket keresünk. Végül hasznos tudatosan jelen lenni és nyugodtabban járni mindig, ezzel mentálhigiénénknek is segítve. Vagyis ne rohanjunk mindig, mint a mérgezett egér. :)

Egyrészt megszokásból, másrészt az is megfigyelhető, hogy ezt általában a nőknek ajánlják… Illetve annak a mítosznak a kapcsán is, hogy a kipárnázott sarok kisebb erőhatást jelent a gerincre nézve járás közben – ami tanulmányok kapcsán, pont az ellentétét bizonyította eddig. Vagyis a kipárnázott, emelt-sarkú cipőben erősebb odacsapás szükséges ahhoz, hogy az idegrendszer megkapja a számára szükséges járáshoz kapcsolódó visszacsatolásokat a talp leérkezéséről.

Nem árt, de meg kell tanulni jól járni. Ha barefootban is annyira odacsapjuk a lábunkat, mint a kommersz cipőkben, az egyrészt fájni fog, másrészt okozhat problémákat. Viszont ez ellen a hagyományos cipő sem nyújt védelmet, ugyanis tanulmányok alapján a kipárnázott sarok nagyobb erőhatást jelent a gerincre nézve járás közben hiszen erősebb odacsapás szükséges ahhoz, hogy az idegrendszer megkapja a számára szükséges járáshoz kapcsolódó visszacsatolásokat a talp leérkezéséről. Tehát nem a becsapódás erősségét, hanem a fájdalom érzet megjelenését tompítja le az emelt, párnázott sarok. Tehát rossz hír, ha cipő fajtát váltunk, ha nem, itt az ideje megtanulni rendesen járni :)

Nem. Azonban a túl gyors, hirtelen váltás, arra hajlamos személynél okozhat. Tehát ésszel, ne egyik napról a másikra, és ne egy maratonfutással váltsunk át.

Nem feltétlenül baj. Otthon általában rövid távokat, és nem sietve megyünk, vagyis a lábunk földbe csapkodása is így kevésbé jellemző. A melegburkolatok általában kényelmesebb járási élményt nyújtanak. Valamint az is hasznos, ha valamilyen egyenetlen felületű talajélményt is tudunk biztosítani magunk számára. Erre kaphatóak akár speciálisan erre a célra készült ‘szőnyegek’ de saját magunknak is tudunk ilyesmit gyártani. Erről egy érdekes (angol nyelvű) cikk.

Igen, ez igaz. Ellenben ez  terülés nem a végtelenségi történik. Mindenképpen örömteli hír ez számunkra, a terülő láb ugyanis azt jelenti, hogy kezdi visszakapni a természetes állapotát az eddig ‘fogságban’ tartott lábfejünk. Vagyis ez nem baj. :)

Akkor az mindenképpen az ok megkeresésének és megoldásának a szükségességét jelenti. Nem csak azért, hogy a későbbiekben barefootra tudjunk váltani, hanem hogy megelőzze a további bajt, az állapot romlását is. Tehát ha nem is érezzük azt, hogy váltani akarunk, azonban ilyet tapasztalunk, akkor is mindenképpen foglalkozni kell a témával.

Szabad, azonban a test felkészítésének és a váltás milyenségének mindig a felkeresett szakemberrel megbeszéltekkel összhangban kell történnie. Ezért barefootot támogató szakember felkeresése ajánlott ehhez. Róluk például itt találsz egy listát.

A nagylábujj elváltozása, amikor amikor az a második lábujj felé elindul. Több oka is lehet. Például emelt sarkú cipőknél a súlypontunk előrébb tolódik, így a lábunk elülső része és a lábujjak nagyobb terhelést kapnak. Illetve a cipők szűk orrésze nem engedi a lábujjak természetes állását, beljebb nyomja a nagylábujjat. Plusz a laza kötőszövetű alkat is hajlamosít erre, viszont ez a helyes életmóddal megoldható (vagyis rendszeres testmozgás, egészséges lábbeli, zokni és testsúly, stb.). Ha már van, mindenképpen javasolt gyógytornásszal konzultálni a megoldásról, de abban szerepet játszhat lábujjköztávolító és ötujjas cipő is.

Amikor meggörbülnek az ujjak, és rögzülnek abban a helyzetben, a mobilitást elveszítve. Kialakulhat például nem megfelelő cipőben, amikor az túl szűk és rövid. Mindig legyen hely a lábujjaknak, legalább 0,5-1 centivel legyen hosszabb a cipő mint a lábfej, vagyis a lábujjak előtt legalább ennyi üres hely legyen a cipőben. Sokszor stabilitási probléma, egyensúlyzavar, vagy stressz miatt az emberek befeszítik a lábujjaikat, mintha kapaszkodna az ember a talajba, és akár minden egyes lépés során ez megtörténik. Érdemes ilyenkor nem csak a lábujjakkal foglalkozni, és megtudni, mit kompenzálhatnak a kis kapaszkodó ujjak. Fontos megjegyezni, hogy a mezítlábas cipő itt is kifejezetten hasznos, hiszen nagyobb területet érzékelünk benne a talajból, és a vékony rugalmas talp miatt jobban is érzékeljük azt. E két tulajdonság pedig rettentő fontos a megfelelő egyensúlyunkhoz.

Csontkinövések általában plusz terhelés miatt alakulnak ki, például amikor valami nyomja az adott területet. A legtöbb esetben egyensúly problémával társul. Hajlam is rásegíthet. Javasolt itt is szakember, gyógytornász felkeresése, hogy hosszútávon megoldhassuk a problémát.

A hallux rigidus vagyis a merev nagylábujj. Megelőző fázisa a hallux limitus, ahol már csökken a nagylábujj mozgástartománya (főleg a feszítő fázis). Az ember sok mozgást nem tud elvégezni, például leguggolni. Leggyakrabban a nem megfelelő lábbelihez kötik, ahol a cipő túl merev, így ez a természetes mozgás nem tud létrejönni, és elkezd degenerálódni, szűkülni az ízületi rés. Gyakran már ellehetetleníti a mezítlábas cipő viselését a fájdalom miatt, ilyenkor javasolt kompromisszumos cipőt hordani – ami segít a gördülésben, viszont hagy helyet a lábujjaknak, nincs megemelve a sarokrész, és rugalmasabb. Mindegyik esetben szakember segítsége javasolt.

A bokasülyedés a bokából induló elváltozás, mely gyakran már gyermekként egy rossz fejlődés eredménye és az egész lábra hatással van. Általában magával vonja a lúdtalpat, mely szintén elváltozás, ahol a talpi belső hosszanti boltozat magassága csökkent. Viszont előfordul, hogy csak a boltozat az alacsonyabb a boka érintettsége nélkül. Ha jól funkcionál nincs gond, de azért érdemes foglalkozni vele.

Okok számtalanok lehetnek, gyakran a csípő körüli izmok állapota, helyzete, működése van hatással a lábra. Például a farizmok merevsége, gyengesége is okozhatja, de ugyanúgy a rossz lábbelik is lehetnek a háttérben. Javasolt szakember felkeresése a probléma megoldásához, ehhez hasznos lista itt.

Mezítlábas cipők egyértelműen hasznosak jelen témánál is, hiszen segítenek természetesen mozogni, megerősítve az izmainkat is.

Nem, sőt! :)

Egy merev cipőben nem tudnak úgy mozogni a lábizmok, így elgyengülnek azok. Ellenben egy mezítlábas cipő rugalmas, a talpa pedig vékony, így a lábizmok természetesen tudnak mozogni, ahogy kell nekik, ezzel megerősítve azt.

Amikor épp fájdalom van, segíthet annak az átvészelésében. Azonban csak akkor használjuk, ha ténylegesen érezzük, hogy megkönnyebbülést jelent. Illetve ilyenkor is csak ideiglenes megoldásnak tekintsük. Ugyanis a talpbetét maximum egy tüneti kezelés, vagyis a probléma okát nem szünteti meg. Ellenben huzamosabb ideig használva más problémákat is előidézhet, valamint azáltal, hogy ha kiváltja a fájdalmunkat, a már meglévő problémánk megoldására való törekvésből is kizökkenthet.

Milyen az ideális, kövesse-e a lábat, fogja-e a talpat? Nem ajánlanám a kifejezett papucsok hordását. Ha a hideg miatt, vagy a csúszás miatt szükségünk van valami eszközre, ami ezt megoldja, vannak már jó, barefoot alternatívák erre a célra, Pl  . DE klaffogó vagy merev, boltozatot alátámasztó megoldásokat semmikképpen ne válasszunk.

Ez egy teljesen természetes jelenség, szó szerint a bőr megkeményedése egy adott területen. Ugyan pozíciójától függően utalhat bizonyos problémákra (pl nem jó 3 pontos talp terhelés, vagy túl szoros cipő) maga a bőrkeményedés nem gond. Nem érzékel vele kevésbé az adott testrész, nem igényel eltávolítást. Védelmi funkciója van, ahol jobban kitett a terhelésnek, ott vastagabb a bőr, hogy jobban bírja a strapát.

A túlsúly, ha megvan hozzá a kellő izomzat, alapvetően nem okoz lábproblémákat.

Viszont a túlsúly kifejezetten egészségkárosító, így hosszútávon érdemes szakember segítségével elérni az egészséges, ideális testsúlyt.

Nem. Számos meleg, különböző vastagságokban bélelt barefoot bakancs/csizma kapható, valamint speciális barefoot talpbetétek is léteznek. Ezek segítségével  a lábunk fázósaságának megfelelően tudjuk személyre szabni cipőinket. Plusz az sem utolsó szempont, hogy a mezítlábas cipőkben alapvetően jobb a láb vérellátása is – hiszen járás közben folyamatos izommunka zajlik, valamint nincsenek sem az ujjak, sem az erek elszorítva a túl szűk cipőorrban.

Ez egy nagyon szubjektív dolog. Rengeteg márka, rengeteg stílussal található a piacon. Már olyan barefoot cipőkkel is találkozhatunk, amik vizuális illúziókkal lettek megtervezve, pl: külsőleg,  szemre nézve van sarokemelése, azonban ez csak dizájn elem, a valóságban egy teljesen lapos talp bújik meg a csalóka külső alatt. Ennek a törekvésnek pont az a célja, hogy minél jobban beolvadjon az ember a divatos tömegbe,  azonban ezt mégis a testre egészséges cipőjével tegye meg. (Erre példa a Groundies egyes modelljei)
Mindenképpen megemlíteném még, hogy logikusan átgondolva  az embernek az egészsége jóval fontosabb, mint a cipő szépsége. De szerencsére ma már tényleg nem kell kompromisszumokat hoznunk, hogy szép vagy egészséges legyen-e a cipőnk.

Igen, számos elegáns darab is létezik, akár bakancsról, akár balerina cipőről van szó. Anya’s reviews oldalán is elég széles kínálat kerül bemutatásra – ha valaki beszél angolul, ajánlom mindenképpen megtekintésre. https://anyasreviews.com/the-10-best-stylish-barefoot-dress-shoes-for-women/

Pár márka, ahol találsz elegáns mezítlábas cipőket is:
https://www.groundies.com/
https://www.zaqq.com/
https://www.shapenbarefoot.com/en/

Illetve ha valaki kifejezetten olcsó, mégis elegánsabb változatot szeretne (színházba és esküvőkre én ilyenben járok):
https://www.anatomic4all.eu/NATURAL-ALL-YEAR-ECO-1NN01Q-d240_9270871.htm

Szerintem nem. Sajnos vannak olyan munkakörök, ahol a magassarkú  cipő viselése a mai napig elvárás. Ott nem lehet mit tenni, viselni kell. Azonban akkor is érdemes mellette azért küzdeni, hogy ez ne okozzon majd maradandó problémákat –  amihez hozzájárul a megfelelő izomerősítés és lábtorna, a rugalmas test és az optimális mozgástartomány fenntartása, valamint a munkán kívül való “jó” cipő viselése.

Nem. Esetleg az elején tűnhet furának, de a környezeted és te is nagyon hamar meg fogod szokni. Sőt, idővel az lesz a fura, hogy másoknak olyan cipője van, ami eldeformálja a lábukat.