Masszázs, vendégként

avagy hogyan válassz masszőrt, és hogyan érd el a legjobb masszázs élményt

Mielőtt belekezdesz, fontos: Ez a cikk több szempontból is különleges. Egyrészt, miközben írtam, egyre hosszabb és hosszabb lett, így végül úgy döntöttem, nem csak egy cikk, hanem “hangoscikk” is lesz egyben. Természetesen aki olvasni szeretné, az megteheti alább, viszont mivel tényleg hosszú lett, felolvasom azt, melyet szintén lejjebb tudsz meghallgatni. A másik, ami már lehet hogy fel is tűnt, az a cikk hangvétele, stílusa. Általában komolyabb hangvételű írásaim vannak, de úgy éreztem, hogy e cikk témája megköveteli a személyesebb, mesélősebb stílust, ami annyira nyílt és őszinte, amennyire csak lehet. Jó olvasást/hallgatást kívánok neked, remélem, hasznodra válik!

Masszázs, vendégként
Masszázs, vendégként
0. Cím, fontos!
Loading
/
 • 0. Cím, fontos!

  0. Cím, fontos!

  Nov 3, 2022 • 0:51

 • 1. Bemutatkozás, bevezetés

  1. Bemutatkozás, bevezetés

  Nov 3, 2022 • 1:54

 • 2. Miért hasznos a masszázs

  2. Miért hasznos a masszázs

  Nov 3, 2022 • 2:45

 • 3. Masszőr keresés

  3. Masszőr keresés

  Nov 3, 2022 • 2:13

 • <strong>4. Túl korán / túl későn érkezés</strong>

  4. Túl korán / túl későn érkezés

  Nov 3, 2022 • 3:43

 • 5. Lemondás / időpont kihagyása

  5. Lemondás / időpont kihagyása

  Nov 3, 2022 • 1:37

 • 6. Kommunikáció

  6. Kommunikáció

  Nov 3, 2022 • 4:06

 • 7. Szexualizálás

  7. Szexualizálás

  Nov 3, 2022 • 2:45

 • 8. <strong>Ropogtatás, csontkovácsolás</strong>

  8. Ropogtatás, csontkovácsolás

  Nov 3, 2022 • 1:14

 • 9. <strong>Hangok és illatok</strong>

  9. Hangok és illatok

  Nov 3, 2022 • 1:51


1. Bemutatkozás, bevezetés

Kedves Olvasóm, Hallgatóm! Én Sziklai Csaba vagyok, masszőr, 2013 óta foglalkozom hivatásszerűen a masszázzsal. Azóta is folyamatosan tanulok, kutatok. Mindig van egy-egy téma, amiben jobban elmerülök, de általában mind a masszázs és az egészség körül forog. Ezt emeltem még magasabb szintre, amikor 2020-ban belevágtam eddigi legnagyobb projektembe, és elkezdtem megírni a Masszőr kézikönyvet. (Azóta idén meg is jelent, sőt, az angol nyelvű, nemzetközi kiadása is kapható már az Amazonon: Massage handbook.) Amíg írtam, rengeteget tanultam én magam is. Beszélgettem a masszőr szakmával kapcsolatban számtalan kollégámmal, masszázs oktatókkal, de más szakma képviselőivel is, például gyógytornásszal, edzővel, bőrgyógyásszal, pszichológussal, aromaterapeuta oktatóval, és még sorolhatnám. Plusz az se elhanyagolható, hogy évekig voltam kifejezetten aktív tagja masszőr közösségeknek, ahol szintén rengeteget okulhattam mind rendszeresen előforduló hibákból, mind a profibb masszőrök tanácsaiból. Ez a közel 10 év és a könyvek miatti kutatás, ami hatására határozottan állíthatom, kifejezetten tájékozott lettem a szakmámban. Ezért is merem most ezt a cikket megírni, amivel a masszázs iránt érdeklődőknek próbálok segíteni. Ha szeretsz masszázsra járni, esetleg szeretnéd kipróbálni, a következő sorokban azon leszek, hogy segítsek a masszőr kiválasztásában, elérjem, hogy minél jobb masszázsod legyen, és próbáljak megelőzni minden esetleges kellemetlen szituációt. Továbbá egy kis betekintést adhatok a szakmám kevésbé ismert részleteibe. Hosszú cikk lesz, de hát erről azért nem szeretnék könyvet írni, megpróbálom itt kifejteni a gondolataimat.

2. Miért hasznos a masszázs

A masszázs egy rendkívüli dolog, szinte mindenki imádja. Hatalmas segítséget jelenthet egy ember életében. Akár ülőmunkát végzel egész nap, akár fizikai munkád van, sőt, élsportoló vagy, minden élethelyzetben segítségedre lehet. Csökkentheti fájdalmaid, bizonyos problémáid tüneteit. Gyorsíthatja gyógyulásod, rehabilitációd. Javíthatja teljesítőképességed. A fizikai segítség mellett pedig mentálisan is segíthet ellazulni, valamint ha minőségi énidőre vágynál, arra is egy tökéletes megoldás. Amennyi előnye van, mondhatjuk az egyik legegészségesebb hobbinak. Képzeld csak el, hogy egy kemény, stresszes nap után valaki csendben átnyomkodja a vállaid, nyakad… Na és most képzeld el ezt 60 vagy akár 90 percen keresztül! Hosszasan írhatnék még erről, de ez is egy olyan dolog, amit meg kell tapasztalni. Sokatmondó tapasztalat az, hogy aki valaha már próbálta a masszázst (jó kezekben!), az igyekszik rendszeresen beiktatni életébe.

Viszont a masszázzsal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy bár fantasztikus érzés, szavakkal leírhatatlan mennyire jól tud esni, és számtalan problémában is a segítségedre lehet, viszont nem csodaszer.

Vannak masszőrök, akik azt hirdetik, hogy a fájdalom okát szüntetik meg a masszázsukkal. Ez hazugság. Hiszen a legtöbb mozgásszervi probléma a helytelen életmódból fakad. Ez mit jelent a gyakorlatban? Mondjuk azt, hogy valakinek fáj a nyaka, a vállai, néha a dereka is, és még a vádlija is szokott görcsölni. Mondjuk azt, napi fél liter folyadékot iszik, egész nap egy irodában ül a laptopja fölé görnyedve, alig áll fel, szüneteiben és szabadidejében a telefonját nyomkodja az ölében, lefelé nézve, táskáját kizárólag az egyik oldalt hordja, erősen túlsúlyos, és a cipőjének emelt a sarka. Általában a második felsorolás szokásai okozzák az első felsorolás fájdalmait. Ez alapján pedig kristály tisztán látható, hogy ha az illetőt átmasszírozza egy masszőr, akkor az okok nem fognak megszűnni. Természetesen jó érzés lesz a masszázs, és a tünetek is csökkenhetnek, sőt, el is tűnhetnek, de csak ideig-óráig. Amíg az okok nem változnak, addig újra és újra elő fognak jönni tünetek, sőt, valószínűleg súlyosbodnak is egy egészségtelen életmód miatt. (Ajánlom cikkeimet a fenti problémákra: ülőmunka egészségesen, állómunka egészségesen, az egészséges lábbeli) Ezzel azért is fontos tisztában lenni, hogy ne is hagyd átverni magad, plusz saját magadat se csapd be.

3. Masszőr keresés

Először is szögezzük le: mivel az igények változatosak lehetnek, nincs olyan, aki mindenki számára tökéletes. Például ha te imádod a tele füstölőzött masszázs helyiség hangulatát, illatát, én rossz választás lennék, mert kifejezetten ellene vagyok a dolognak. De vannak, akiknél megtalálhatod a számításod. Így fontos, hogy a saját igényeid alapján válogass.

A megfelelő szakember kiválasztásában az egyik legnagyobb segítség az értékelések keresése lesz. Vannak oldalak, mint a Tripadvisor és Trustpilot, ahol számos vállalkozást értékelnek, viszont Magyarországon a Google és Facebook a legrelevánsabb. Google térképén tudsz a közeledben keresni, és ott egyből láthatod, hol, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a vendégek. Ha valamelyik kollégám szimpatikus, általában a Facebook oldalán is szintén találhatsz véleményeket. Ha nincs vélemény, vagy nem is lehet írni, az nem jelent jót. Természetesen a sok pozitív értékelés sem 100%-os garancia, viszont egy hatalmas előnye van, amit sokan nem is tudnak: az értékelést aki kapja, az nem tudja törölni azokat. Így nem lehet szimplán a rosszakat törölni, mintha egy komment lenne. Az bizony ott fog maradni.

Ha az értékelés alapján megvan a szimpatikus masszázs terapeuta, általában a weboldalán (esetleg közösségi oldalain mint a Facebook, Instagram, vagy a Google oldalán ami a térképen volt) tovább informálódhatsz róla. Hasznos ha tudod a valós nevét, és mondjuk egy képet is látsz róla. Az is előnyös, ha a helyszínről is látsz képet, hogy tudd, hova mész, milyen környezetbe. Sokan írnak magukról, és arról, mit csinálnak, ami segíthet eldönteni, szimpatikus-e az adott masszőr. Megjegyzem, komplikáltnak tűnhet elsőre, de ha belegondolsz, ez nem arról szól, hogy melyik sorba állj a boltban, melyik pénztárost válaszd. Nagyon nem mindegy, hogy kinek a kezébe helyezed a bizalmad, a tested, az egészséged.

Természetesen mindent nem tudhatsz meg, de a fentiek alapján erősen szűrhetsz már, aztán az első alkalommal kiderül, jól sikerült-e a választás, vagy tovább kell keresgélned.

4. Túl korán / túl későn érkezés

Az erre vonatkozó szabályok masszőrönként eltérhetnek, így a saját szabályrendszerem veszem elő példának, de ehhez sok kollégámé hasonlít. Mind a túl korán, mind a késve érkezők között vannak, akik két dologra nem gondolnak: más vendég is lehet rajtuk kívül, és a két masszázs közötti idő a masszőr szünete.

Az első azért is fontos, mert ha valaki korábban érkezik, és elkezd csöngetni/kopogni, lehet hogy az előző vendég masszázsát zavarja meg azzal.

Ha valaki sokat késik, akkor pedig lehet hogy utána foglalt az időpont, így akármennyire lehetek kedves és rugalmas, nem tudom egy ponton túl tovább tolni az időpontot, mert azzal a következő vendégnek okoznék kellemetlenséget.

A második, a szünet. Egy masszőrnek sok dolga van két masszázs között. Gondolj bele, hogy ha 20 perccel hamarabb érkezel, és már nincs ott az előző vendég, de lehet hogy épp pihenek, takarítok, eszek, vagy ne adj isten, ott vagyok, ahová a király is gyalog jár: vécén.

 • Pihenés. Először is ne feledjük, a masszázs egy nehéz fizikai munka. Márpedig ilyen munkákat nem lehet nonstop csinálni. (Persze sokan megpróbálják, de ezért is gyakori, hogy egy masszőr 2-3 év alatt kiég, lesérül). Vagyis pihenni kell. Masszázsok között a tudatosabb masszőrök szánnak időt arra, hogy leüljenek, akár le is feküdjenek, és pihenjenek, akár nyújtsanak egy kicsit. Nálam ezért (is) van minden egyes masszázsom között 30 perc szünet.
 • Takarítás. Na ez egy érdekes téma. Számos masszőr van, aki nem tart szünetet, vagy esetleg 5-10 percet, ami el is tűnik ha valaki hamarabb jön kicsit, és mondjuk a mosdóba is el kell futnia. Na én ilyenkor teszem fel a 40 milliós kérdést: és mikor takarít? Mikor mos alaposan kezet? Mikor cseréli le a masszázságyon a textileket – amiket ugye ki is kell mosni? Mikor fertőtleníti a papucsokat vagy ahol mezítláb jártak az emberek, és esetleg ahová kifolyt a nyáluk a masszázs alatt? Ha egy masszázsra úgy mész be, hogy akkor jön ki az előző vendég, ezekre mindenképpen gondolj. (Ez a másik fő ok, amiért szükségesnek tartom a 30 perces szünetet, én a higiéniából se adom alább)

Mind a pihenés, mind a takarítás, mind a többi szükséglet kielégítése a vendégeknek is kifejezetten hasznos. Szerintem mindenki szívesebben megy olyan helyre, ahol nem szed össze semmilyen fertőzést, nem arra a textilre rakja a fejét amire az előző vendég nyála folyt. Olyan helyre, ahol a masszőr kipihent, összeszedett, a 100%-át tudja nyújtani számodra is, és az utánad következő vendég számára is. Van hely, ahová reggel éri meg menni, mert ahogy telik a nap pihenés nélkül, már fogy az ereje a masszőrnek. (Megjegyzem, itt főleg vállalkozó masszőrökről beszélek, akik maguk alakítják az idejüket. Alkalmazottként jóval nehezebb, sajnos sok a rabszolgahajcsár, aki nem foglalkozik a munkavállalója egészségével)

Megemlítem még (mint ahogy udvarias dolog is ugye) érdemes hamarabb érkezni egy kicsit, de ilyenkor a helyszín közelében illik várni. Például amikor utoljára gyógytornászhoz mentem, 15 perccel korábban érkeztem hogy nehogy elkéssek, de azt a plusz időt a közeli parkban sétálva töltöttem el.

Végül azt se feledjük, hogy természetesen a masszőr részéről is megtörténhet a késés – főleg az első vendégénél. Itt szerintem elvárható az ellensúlyozás, például a következő alkalom annyival tovább tartson, esetleg az árban tükröződjön a hiba jóvátétele.

5. Lemondás / időpont kihagyása

Előfordulhat többféle szabályzat itt is. Nálam ez úgy néz ki, hogy ha valaki 24 órán túl mondja le, semmi gond, de ha 24 órán belül, annak át kell utalnia a kihagyott időpont árát (ha csak nem küld maga helyett mást, vagy nem foglalják le az adott időpontot addig). Erre azért van szükség, mert gyakori, hogy más jött volna az adott helyre, de későn lett lemondva, így anyagi kiesést okoz a lemondás, vagy lemondás nélkül pusztán az időpont kihagyása. Van, akinek ez szigorúnak tűnhet, ezért én ezt azzal ellensúlyozom, hogy a szabályom rám is érvényes: ha én mondok le egy időpontot az utolsó pillanatban, akkor egy ajándék masszázzsal tartozok a vendégemnek. Szerintem így korrekt, így tudjuk maximálisan tiszteletben tartani egymás idejét. Az ilyen szabályra persze fel kell hívni a figyelmet, ahogy én is megteszem többször is. Viszont akinek ez nem szimpatikus, az ne menjen olyan helyre, ahol ilyen szabályzat van. Kifejezetten bunkó magatartás egy ilyen szabályzatot elfogadva időpontot foglalni, majd akár szó nélkül kihagyni azt, és örökre eltűnni. Nálam ritka szerencsére az ilyen, de azért elő-előfordul néha. Ilyenkor tiltó listás lesz a vendég, ezen túl mást nagyon nem tudok tenni. Ajánlom kollégáimnak, hogy ilyenkor ne szomorkodjanak, akármilyen idegesítő a helyzet, fogadják el, és próbálják hasznosan kitölteni a fennmaradó időt. Én például meditálok, nyújtok, olvasok a felszabadult időben. A vendégeket pedig kérem, tartsák tiszteletben a másik idejét és pénzét is.

6. Kommunikáció

Döntően befolyásoló tényező a masszázs során a helyes kommunikáció. Ha bármi problémád van, jelezd azt. Ne feledd: a masszőrrel egyenrangú felek vagytok, itt nincs alá-fölé rendelt viszony. Valószínűleg már tapasztaltad te is például egy-egy orvosnál, hogy milyen, ha lekezelően bánnak veled. Ott is gáz, de ott több kompromisszumot nyel le az ember, hogy segítsenek rajta. Itt viszont remélhetőleg nem élet-halál kérdése az adott masszázs, ezért nyugodtan mond meg ha téged frusztrál valami, például ha nem vesz komolyan a terapeuta. Ez természetesen nem csak erre a szituációra vonatkozik: sajnos előfordul hogy az adott masszőr nem elfogadó. Én a könyvemben is szajkózom, hogy a jó masszőr nem ítélkezik, teljesen lényegtelen hogy honnan jöttél, hogy nézel ki, miben hiszel… Viszont ismerek masszőrt aki máshogy néz arra aki nem heteroszexuális, de olyat is, aki sötétebb bőrű vendégeket nem szívesen masszíroz. A lényeg, hogy ha kellemetlenül érzed magad bármilyen mondat, kifejezés, vagy akár grimasz miatt, azt jelezd, nem vagy köteles eltűrni. Plusz úgy is dönthetsz bármikor, hogy azonnal otthagyod a masszőrt, és később egy értékelésben jelzed másoknak a negatív tapasztalatod.

Vannak, akik azért félnek masszázsra menni, mert szégyellnek valamit a testükön. Fontos hogy tudd: lehetsz túlsúlyos, lehetsz szőrös, lehetnek pattanásaid, striáid, hegeid… Ez mind nem számít. Természetesen amennyire befolyásolja a masszázst, annyiban számít, például egy nagyon szőrös háton több olajat használok hogy ne tépjem, ne gyulladjon be, de ennyi. Ahogy fentebb is említettem, egy jó masszőr nem ítélkezik. Ha ezek tudatában is szégyenlős vagy, esetleg bármilyen más okból nem szívesen vetkőznél le, keress olyan masszázst, amit ruhán keresztül végeznek. Én kifejezetten az ilyen igények miatt vezettem be, hogy ugyan úgy a kényelmes masszázságyamon feküdhet a vendég, de nem olajjal masszírozom, hanem a ruháján keresztül. De számos olyan masszázs is van (thai, shiatsu, irodai/manager masszázs, stb.) ami eleve ruhában történik.

Akár a masszázs kezdése előtt, akár a masszázs közben, ha bármilyen kérdésed lenne, tedd azt fel nyugodtan. Nem létezik rossz kérdés. És később is nyugodtan szólj ha valami kellemetlen, például ha fázol, meleged van, vagy éppen túl erős/túl gyenge a masszázs. A lényeg, hogy te jól érezd magad, hiszen a masszázs egy fantasztikus dolog.

Fontos tudnod, hogy egy masszázs kifejezetten beindítja az anyagcserét, és többek között a vegetatív idegrendszerre is hat. Ez például azzal is járhat, hogy folyni kezd az orrod, esetleg mosdó használatára lenne hirtelen igényed, vagy csak szimplán szellentenél. Az se gond, ha merevedésed lenne. Ne hagyd, hogy egy ilyen teljesen természetes helyzet miatt szorongj, és akár elrontsa az egész masszázsélményed. Ha szükséged van papírzsebkendőre, kérj. Ha mosdóba kell menned, szólj. Ha szellentened kell, engedd ki. Ha merevedésed van, ne foglalkozz vele. Ezek természetes folyamatok, nincsen velük probléma, nem érik meg, hogy feszengj miattuk.

Végül ezt a szakaszt egy tévhittel zárnám: egy masszázs minél erősebb, annál jobb, hatékonyabb. Ez badarság. Sőt, ha annyira fáj maga a masszázs hogy könnyezel és a teljes tested egy görcs, valószínűleg ez nem az izmaid és elméd ellazulását lesz hivatott segíteni. Egy határozott, de nem túl fájdalmasan erős masszázs is lehet hatékony. Gyakran használják is ezt a kifejezést: kellemesen fájdalmas. Ez az a határ, ahol már érzed rendesen az erőt, de nem fáj nagyon, és nem akarod hogy véget érjen, sőt, élvezed azt. Talán a nyújtáshoz tudnám hasonlítani. Viszont fontos, hogy ez a fájdalomküszöb egyénenként változik. Így itt is nagyon fontos, hogy jelezd, hogy érzed magad. Ha túlságosan fáj, szólj!

7. Szexualizálás

Mindkét irányban előfordulhat sajnos, vagyis mind a masszőr, mind a vendége átléphet egy bizonyos határt. A határok persze nem egyeznek mindenkinél, viszont egyet mindenképpen szögezzünk le: egy átlagos masszőr nem végez semmilyen szexuális szolgáltatást. Persze vannak masszőrök, akik végeznek, de ők hirdetik is magukról, valamint kifejezetten olyan szalonokban, vagy olyan weboldalakon lehet megtalálni őket. Aki nem hirdeti magáról hogy vállalna ilyet, az biztos hogy nem vállal, és pont. Ha valaki olyan masszőrtől kér szexuális szolgáltatást, aki nem hirdeti magáról, az kifejezetten sértő. Nem egy olyan embert ismerek, aki emiatt hagyta ott ezt a csodás szakmát: folyamatosan jöttek a megkeresések, és nem arra, amit ő tanult, és akarna csinálni. Ez szomorú, ezért tenni kell ellene, ezért is említem ebben a cikkben is. Ha valaki nem hirdeti hogy a masszázson kívül bármi plusz szolgáltatást vállalna, azt meg se kérdezze senki erről! Mint ahogy egy kulturált ember egy pénztárost se kérdez meg ilyenről. Semmivel sem másabb a masszőr ilyen tekintetben. Persze, megjelenik a testi kontaktus, de ettől még ég és föld a kettő. A nőgyógyásztól és az urológustól is gáz szexuális szolgáltatást kérni. Fogadja el mindenki, hogy a masszőrtől is.

A legtöbb masszőr (velem egyetemben) az erre irányuló humorizálást sem értékeli. Mert ugye gyakori poén a masszőrökkel a “figyi, happy endinget vállalsz” és társai. Tudja meg mindenki, hogy ez kifejezetten sértő a számunkra. Természetesen lehet virágnyelven, mellébeszélve írni/mondani, de mi, mint masszőrök, ugyan azt halljuk/olvassuk ilyenkor: “figyi, kivered?”

Aztán persze vannak esetek, ahol a masszőr lépi át azokat a bizonyos határokat. Volt vendégem, akit egy volt masszőre végig bámult amíg ő vetkőzött, és volt olyan is, akit fogdosott egy masszőr. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal jelezd hogy állj, és akár hívd a rendőrséget. A szexuális bántalmazás nem játék, életre szóló traumákat okozhatnak akár elsőre jelentéktelennek tűnő incidensek is. Kiemelném, hogy szóban is lehet épp úgy bántalmazni. Ne hagyd magad sose, ne tűrj, állj ki magadért!

Tudom, ez erősebb rész, de mindenképpen meg akartam említeni, mert erről ritkán esik szó. Ahogy a masszőröket is érheti bántalmazás, úgy a masszázsra járó vendégeket is, és mindkettőt ugyan úgy fontos megelőzni, a bántalmazóban pedig akár rendőrségi, bírósági eljárással tudatosítani, hogy nem teheti meg ezt.

8. Ropogtatás, csontkovácsolás

Hazánkban nagy népszerűségnek örvend a csontkovácsolás. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ilyen szakma hivatalosan nem is létezik, nincs kódja, nem szabályozott egyáltalán. Semmilyen egészségügyi végzettség nem szükséges hozzá. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy a gerincen végzett manipulációt (például amikor a nyakadat roppantják ki) kizárólag orvosi végzettséggel lehet csinálni, ellenkező esetben az illegális. Nem véletlenül, hiszen veszélyes dolog, a vendég akár le is bénulhat, de volt már aki nyaki manipuláció miatt kapott stroke-ot és halt meg. Én személy szerint ezért nem is engedném hogy bárki ilyet csináljon rajtam, akkor se ha jólesik – nem éri meg a kockázatot.

Viszont ha mindenképpen szeretnél ropogtatást, javaslom hogy oszteopata vagy kiropraktőr szakembert keress erre a célra. Az egyik fő különbség, hogy amig sok csontkovács egy hétvége, esetleg pár hét alatt tanulja meg hogy mit csináljon, addig a kiropraktőr és oszteopata 5-7 évig tanulja a szakmáját. Esetleg még manuálterapeutáknál érdeklődj ilyen iránt, ami eleve egy több éves gyógytornász képzés után szerezhető szakma.

9. Hangok és illatok

A masszázs helyszínéről és a használt eszközökről, anyagokról jó esetben a masszőr weboldaláról, Google oldaláról (Google térkép) esetleg közösségi oldalairól sokat megtudhatsz. Viszont vannak dolgok, amik ott derülnek ki. Ezek közül azért van pár, ami ha nem szimpatikus, akkor befolyásolható.

Például ha a masszázs helyiségben olyan zene szól, amit nem szeretnél hallgatni, kérhetsz váltást, vagy ha nem lehet, kikapcsolást biztosan. Én is voltam már masszázson, ahol rádió szólt reklámokkal és hírekkel, ami nem pont az ellazulásban segített. De ugye ez is ízlés kérdése.

A hang mellett az illat is gyakori összetevője a hangulatteremtésnek a masszázs stúdiókban. Mécsesek, füstölők, és aromaterápiás párologtatókkal találkozni a leggyakrabban. Én is nagy rajongója voltam régen mindháromnak, amíg el nem kezdtem jobban beleásni magam az egészséges életmódba. Előbbi kettő, vagyis a mécses és füstölő (többek között) az égés miatt kifejezetten károsak a légzőszervrendszerünknek. Így ha érdekel a tüdőd egészsége, próbáld meg kerülni mindkettőt. Engem személy szerint annyira érdekel mind a saját, mind vendégeim egészsége, hogy nemhogy nem égetek füstölőt, hanem konkrétan légtisztító készüléket használok mind otthonomban, mind masszázs stúdiómban is. Ajánlom mindenkinek szeretettel, sokat számít. Megjegyzem, sajnos vidéken is éppúgy hasznos lehet, főleg a fűtési szezonban, ahol egy átlagos magyar faluban gyakran rosszabb a levegő minősége mint Budapest belvárosában – a sok égéstermék miatt. A mécsesek és füstölők mellett az aromaterápiát említettem még. Ez annyira fontos téma lett a masszázs terapeuták körében, hogy egy teljes fejezetet érdemel.

10. Illóolajok

Először is különböztessük meg az illatolajokat és az illóolajokat. Az illatolaj teljesen vagy részben mesterséges, egyáltalán nem egészséges anyag. Egy népszerű eper illatolaj összetevői: glycerinsav, 3-methyl-3-penyl, ethyl ester, ethyl cinnamate, 2,6-octadien-1-ol, 3,7-dimethyl. Kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kerülését. Kesztyű, védőruha szemvédő/arcvédő használata kötelező! Ha bőrre kerül: lemosás bő szappanos vízzel. Irritáció esetén: orvosi ellátást kell kérni. Az összes szennyezett ruhát el kell távolítani/le kell vetni. A kiömlött anyagot össze kell gyűjteni.
A legtöbben azért választják, mert (mivel nem kell hozzá drága növényi összetevő) kifejezetten olcsó. Továbbá olyan illatok állíthatóak elő mesterségesen, amiket természetesen úton nem lehet, például eper, vagy éppen csokoládé illat. Én a helyedben ezeket messziről kerülném.

Utóbbi kategória pedig az illóolaj. A masszőrök gyakran használják, mind a masszázs helyiségében való párologtatásra, mind a masszázsolajba való keverésre. Továbbá számos bolti, előre kevert masszázsolaj összetevője is. Vagyis ha masszázsra mész, nagy esélye van hogy mind a levegőben, mind a bőrödön keresztül találkozni fogsz velük.

Az illóolaj „növényi eredetű, természetes alapanyagból vízgőz-desztillációval nyert, illetve citrus nemzetségbe tartozó növény gyümölcsének külső termésfalából (exokarpiumából) mechanikai eljárással vagy száraz lepárlással nyert termék, mely a vizes fázistól fizikai folyamat segítségével el lett különítve”. Ez a hivatalos definíció, akit érdekel, az ISO 9235:2021-es. Egyszerűbben fogalmazva, növényekből kinyert, 100%-ig természetes tömény esszenciák, innen is az illóolaj másik elnevezése: esszenciális olaj.

Az hogy természetes, jól hangzik ugye? A legtöbb embernek igen. Ezt segíti pár nagy aromaterápiás cég marketing gépezete is, amely azt sulykolja a vásárlókba, hogy annyira természetes és tiszta olajokat árulnak, hogy azok teljesen ártalmatlanok, sőt, egészséges termékek, hovatovább, csodaszerek. Ez pedig hazugság, és sajnos a legtöbb ember számára – kollégáim körében is – hatalmas tévhit. Attól még hogy valami természetes, az még nem lesz ártalmatlan. A higany is természetes. De hogy a növényeknél maradjunk, a gyilkos galóca is természetes. De hogy ártalmatlanabb példát is mondjak, a diófélék is természetesek, mégis vannak allergiás emberek, akik bele is halhatnak egy kevés ilyen természetes anyagba. És ezzel el is érkeztünk az illóolajok egyik legnagyobb veszélyhez, ami az allergiás reakció. Aki ért az illóolajokhoz, például komolyabb helyen végzett aromaterapeuta képzést, az azt is megtanulja, hogy minden egyes illóolajat tartalmazó termék használata egy bőrteszttel kezdődik. Vagyis az alkarodra cseppent egy csepp már kevert olajat amit használni fog (például kókuszolajban oldott pár csepp illóolaj), lefedi egy sebtapasszal, majd 48 órán át figyelni kell a területet. Ha irritáció lép fel, le kell venni, lemosni, és kizárni az adott keveréket.

A másik gond, hogy megfeledkeznek az illóolajok töménységéről. Persze hogy egy kis növény nem biztos hogy erős reakciót vált ki valakiből, de az illóolaj nem véletlenül esszenciális olaj. A növény (bizonyos részének) tömény esszenciája. Hogy érzékeltessem a töménységet: egy liter rózsaolaj előállításához 3-5 tonna rózsasziromra van szükség. Tényleg nagyon tömények, nagyon erős koncentrációjuk van, rengeteg hatóanyag van bennük. Ha egy csepp fahéj illóolaj a bőrödre kerül, konkrétan komoly égési sérülésed lehet. Sok az olyan illóolaj, amely fotoszenzitivitást, vagyis fényérzékenyítő hatást válthat ki – például a bergamott, citrom és grapefruit. Ha ilyen illóolajat tartalmazó masszázsolajjal/masszázskrémmel masszíroznak, kerülnöd kell bizonyos ideig a napsugárzást, különben szintén égési sérülésed lehet, károsodhat a bőröd. Ez a bizonyos idő 12, sőt, egyes esetekben 24 óra is lehet.

Vannak, akik olyan szövegekkel hirdetnek illóolajokat, hogy azok gyógyítanak bizonyos betegségeket. Én is futottam már illóolajokat hirdetőbe, aki azt állította bejegyzéseiben, hogy az egyik leghíresebb aromaterápiás cég emésztésre szánt illóolaj keveréke a bélgyulladásos betegségeket, sőt, rákot is gyógyít. Egyrészről ez visszataszító, mert semmilyen tudományos bizonyíték nincs erre, pusztán a profit reményében írják, az (általában kiszolgáltatott, elkeseredett) emberek megtévesztésére. Másrészről az ilyenek állítása (nem gyógykészítményekre) Magyarországon jelenleg illegális, vagyis az ilyen tevékenység bűncselekmény.

Nem elhanyagolható az illóolajoknak a hormonrendszerre való hatása sem. Például a teafaolaj és levendulaolaj olyannyira beleszólhat endokrin rendszerünkbe, hogy ösztrogén serkentő és androgén gátló hatása is van, és bizonyos kóros elváltozásokkal is kapcsolatba került már. Ilyen a gynecomastia, amely férfi emlőmirigyek kóros növekedése.

Akit ez bővebben érdekel, a cikkben találhat két linket az erről szóló tanulmányokról.

Két tanulmány a témában: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17267908/ és https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31393563/

Kevés a tanulmány, kevés alanyon, de az eredmények nem túl biztatóak. Ha eltelik 10-20 év, valószínűleg többet fogunk tudni, de addig ne rajtam kísérletezzenek, és szerintem neked sem ez a vágyad.

A fentiek főleg a bőrrel való érintkezésre értendőek, de ugye sokan párologtatják az olajokat. A hatások ugyan azok lehetnek, csak csekélyebb mértékben. Rövidebb kitettség alatt ritkábban fordulnak elő komoly problémák, de így is vannak, akik a párologtatott illóolajtól rosszul lesznek. Előfordulhat ilyenkor émelygés, hányinger, fejfájás, és hasonló kellemetlenségek. Az sem elhanyagolható még, hogy sokan nem tisztítják rendszeresen a párologtatókat, diffúzorokat, így a kialakuló penész sem hangzik túl jól. Továbbá az aromaterápiával is van egy olyan gond, mint az (akár természetes) édesítőszerekkel: annyira új, hogy nincsenek átfogó, hosszú évekre nyúló tanulmányok, tapasztalatok, így nem tudhatjuk hosszútávon hogy mit okozhatnak.

Én személy szerint azt javaslom minden kollégámnak a könyvemben is, amit én is csinálok: vivőanyagnak tiszta rizsolaj, kókuszolaj, akár szőlőmagolaj. A kellemes levegőért pedig rendszeres szellőztetés és légtisztító.

(Azt pedig csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a veszély magára a masszőrre még nagyobb. Hiszen sokan egész munkanap ezt szívják be mind légzésükkel, mind bőrükkel. Erre a hatalmas kitettségre még az oktatók sem tudtak mit mondani amikor kérdeztem, hogy az egésznapos kitettség hosszú távon mit eredményezhet..).

Természetesen egy illóolaj lehet előnyös is bizonyos esetekben: a megfelelő körültekintéssel, a szabályokat (pl. 48 órás bőrteszt) betartva, aromaterapeuta végzettséggel. Így ha mégis úgy döntenél, hogy szeretnél te magad használni, vagy olyan helyre menni, ahol érintkezel illóolajjal, légy tudatos használója!

11. Vivőanyagok

Szorosan kapcsolódik az előző fejtegetéshez, főleg az illóolajok miatt, de nézzük először az alapokat. Négy fő vivőanyag típus fordulhat elő egy masszázs stúdióban. Masszázsolaj, masszázskrém, hintőpor, és a semmi, vagyis vivőanyag nélküli masszázs.

A hintőpor főleg régen volt megszokott, most már egyre jobban kezd kikopni a masszőr szakmából – szerencsére. A vendégnek sem jó, de a masszőrnek kifejezetten káros – hacsak nem ffp2-es maszkban dolgozik. És akkor még nem is mentem bele, hogy előfordulhat, hogy a hintőpor összetevője, maga a talkum, azbeszttel szennyezett, ezért én alapvetően nem ajánlom senkinek, otthonra sem (milliárdos perek voltak/vannak nyugaton mert a leghíresebb és legelterjedtebb hintőporról kiderült, hogy évtizedek óta tudják: azbeszt van benne, rákkeltő.)

Masszázskrémek. Sok masszőr jobban szereti mint az olajokat, de kutatásaim alatt egyet sem találtam, ami ne lenne tele mindenféle olyan anyaggal, amit nem szívesen kennék magamra se magamra, se vendégeimre. Hogy lásd te is, máris szemléltetem a Magyarországon két legelterjedtebb masszázskrém összetevőivel:

 1. Víz, Helianthus Annuus Seed Oil, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Stearic Acid, Triethanolamine, Cetearyl Alcohol, Sodium Borato, Sodium Sulfate, Sodium Salicylate, Sodium Benzoate, BHT
 2. Aqua, Paraffinum Liquidum, Betaine, Helianthus Annuus Seed Oil, Petrolatum, Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60, Stearic Acid, Palmitic Acid, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Glycine Soja Oil, Parfum, Methylparaben, Tocopherol, Sodium Hydroxide, Propylparaben, Beta-Sitosterol, Squalene, Limonene, Cinnamal, Linalool, Eugenol

Kiemelném, hogy a parfüm (mint egyébként az ”aroma”) esetében a gyártó nem kötelezett feltüntetni, hogy abban mi is van valójában. Vagyis egy parfüm szó mögött akár több tucat vegyület is lehet, és ez nem ritka.

Masszázsolajok. A legelterjedtebb, a legtöbb masszőr olajjal dolgozik. Kapható már szinte bárhol masszázsolaj, biztosan te is láttál már. Két népszerű masszázsolaj összetevője:

 1. Olus Oil , Parfum, Tocopherol , Linalool, Limonene, Coumarin
 2. Paraffinum Liquidum, Parfum, Linalool, Limonene, Coumarin

Itt is gyakori a parfüm, ami szinte bármi lehet, ezt egyértelmű miért kerülöm. A másik, az allergének. Fontos tudni, hogy egy illóolajban számos hatóanyag van. Például egy levendula illóolaj akár 60 hatóanyagot tartalmaztathat. Jól olvastad, igen. Ezt persze úgy, hogy semmi más nincs benne, csak levendula, 100%-ig, tisztán. Ezért is mondom, hogy ez az aromaterápia sokkal összetettebb mint elsőre tűnik. Az összetevők között gyakran összefuthatsz ezzel a párossal: linalool, limonene. Ezeket már kötelező feltüntetni, annyira gyakori allergének. Az illóolajok sok más hatóanyaga is válthat ki allergiás reakciót, de ezek kifejezetten gyakoriak, és szinte minden illóolajban ott vannak. Én a már kifejtett illóolajos fejezetben leírtak mellett ezért is döntöttem úgy pár éve, hogy száműzőm őket: sem vendégeimnek nem akarok ártani, se a saját egészségemet nem károsítanám, főleg ilyen rendszeres behatással.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a vivőanyag csoporthoz, amit én is használok, és szerencsére egyre több kollégánál látom: egyetlen összetevőjű, növényi bázisolaj, illóolaj és bármi más adalék nélkül. Úgy mint az olívaolaj, szőlőmagolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, és a személyes kedvencem, a rizsolaj. Én azért az utolsónál tettem le a voksom, mert úgy találtam, ennek van a legkevesebb esélye, hogy gondot okozzon. Plusz szagtalan, könnyen felszívódik, nem hagy zsíros érzetet a bőrön, és jó is tesz annak.

Megemlítek itt is egy tévhitet, ami nem más, mint az allergén-mentes kifejezés. Ilyen nem létezik, aki ezt írja a címkére, hazudik. Allergén bármi lehet. Van aki bizonyos magvakra, van aki a kókuszra allergiás, de létezik olyan is, akinek napallergiája van. Maximum hipoallergén lehet valami, ami minél kevesebb és minél ritkább lehetséges allergént tartalmaz. Ebben szerintem sokat segít, ha egyetlen összetevő van, és nem mondjuk 24. Szerintem logikus.

12. MLM

Hogy hogy jön ide az MLM? Előző két témám kísértete az illóolaj volt. A leírtak alapján már számodra is biztosan egyértelmű, hogy miért javaslom a kerülését. Kis hazánkban mégis hihetetlenül terjed, nagy népszerűségnek örvend. Ez a hirtelen terjedés pedig akkor indult meg, amikor megjelentek az MLM-es illóolajos cégek. Ezen cégek tulajdonképpen piramisjáték alapján működnek: adj el minél több terméket és szervezz be magad alá minél több embert aki majd vásárolja és árulja a termékeket, és te minden egyes tranzakció után megkapsz abból egy bizonyos százalékot. Ha egy csoportban most kiírnád, hogy minőségi illóolajat keresel, ugrani fognak sokan, hogy ők kapják a százalékot (ezért is ilyen drágák, gondolj csak bele, a piramis minden eleme kap egy bizonyos százalékot). És ebből is származik az egyik rákfenéje ennek: anyagilag érdekeltek sokan, hogy te megvedd azt az olajat. Mindezt úgy, hogy a többségük nem ért hozzá, esetleg egy pár órás előadást meghallgattak, vagy elolvastak, amit természetesen a cég alkotott meg, így a hátrányokat gyakran nem is említik, vagy elmaszatolják. Például itt is előszeretettel mondják hogy ártalmatlan, hisz tiszta, természetes. Ezt már ugye elmeséltem, hogy mekkora hazugság. Érdekesség, hogy egyik nagy MLM-es illóolaj cég úgy is hirdeti magát, hogy az illóolajai annyira tiszták és szuperek, hogy terápiás minőségűek. Jól hangzik ugye? Azt viszont már elfelejtik mondani, hogy ez a terápiás minőség megnevezés, mint szóösszetétel lett levédetve az olajaikra. Ritka ennyire visszataszító húzást látni szerintem a marketingben. Mintha levédetném azt, hogy a világon csak én vagyok ”professzionális masszőr”, aztán hirdetném, hogy hát igen, senki más nem professzionális masszőr, csak én. Hát persze hogy nem, ha én védetem le a kifejezést. Jól hangzik, de kizárólag a megtévesztésre alapszik az egész.  Az agyam eldobtam amikor ezt megtudtam. Ezzel a szöveggel, és ezen felül is állítják, hogy a világon az ő olajuk a legjobb, az összes többi hamisítvány, higított bóvli. Ez is nevetséges, és gondolj csak bele mekkora arcátlanság: egy ilyen iparnál, amiben számtalan szereplő van, hogy állíthatná bárki, hogy ő a legjobb, és a többi rossz? Ha egy masszőr azt állítaná hogy ő a legjobb, az összes többi béna, alapvetően milyen véleményed lenne róla? Szerintem gáz, és az ilyen etikátlan cégeket jó messziről elkerülni. Természetesen sok márka van aminek 100%-ig tiszta, tökéletes minőségű olajaik vannak, és mivel nem piramisjátékban forgalmazzák őket, akár fele annyiba kerülnek. Talán a franciák a leghíresebbek, de megjegyzem, magyar márka is van már (például a Szomódi levendulás), és ők se rosszabbak semmivel sem.

Azért is írtam, írok ennyit az illóolaj sötét oldaláról, mert nagyon rossz irányba tolta el a masszázs szakmát. Alapvetően a masszázshoz egy nyugodtan környezet, és egy jó masszőr kell, ennyi. Aztán jön a kapitalizmus, az mlm-es piramisjátékos bizniszek, és vegyél minél több terméket, adjál is el minél többet, hogy ők még többet keressenek, és persze minden csoda dolgot megígérnek érte. Ne hagyd átverni magad, akár vendég, akár masszőr vagy.

Kollégáimnak a könyveimben is ajánlom, hogy ha masszőrök, azok is maradjanak, és a masszázs keretén belül ne mlm-es cégek termékbemutatóit tartsák meg, nem etikus. Te pedig ha ilyen szituációba kerülsz, nyugodtan mond meg hogy nem szeretnél vásárolni semmit, tudsz már eleget az illóolajokról. Vagy akár azt, hogy csendes masszázst szeretnél.

13. Végszó

Fontosnak érzem elmondani, hogy senki se értse félre ezt a cikket: én sem tudok mindent, én is hibázhatok. Én is használtam egy ideig illóolajokat, de elmélyedtem az aromaterápiában, és beláttam, hibáztam. Nálam is volt szőnyeg a masszázságyam alatt/mellett, de pár éve már beláttam, hogy egyáltalán nem higiénikus, így azóta nincs is. Szóval én is hibázok. Viszont ha rájövök, vagy esetleg más segítő szándékkal, kulturáltan rávilágít egy tévedésemre, akkor abból próbálok építkezni. Átgondolom, akár kutatok a témában, és aszerint javítom a problémát, fejlődök.

Az alábbiak alapján valószínűleg már te is könnyebben tudsz szűrni, választani. Biztos vagyok benne, hogy vannak a felsorolt kritériumok közül, amik teljesen hidegen hagynak, és ezzel nincs is semmi gond. Én megpróbáltam minél több aspektusból közelíteni az előforduló esetleges gondokra. Természetesen van biztos amit kihagytam, nem lehet mindent lefedni, de remélem számodra hasznos volt. Ha pedig valamelyik gondolatom ellenérzést váltott ki benned, például mert csontkovács vagy, esetleg az illóolajok használója, akkor kérlek először fontold meg a mondandóm, mielőtt teljesen elvetted azt és azt mondod, hülyeség amit a Csaba ír. Nem azért írom a kritikát, mert bármilyen előnyöm származna belőle. Sőt, éppen az ellenkezője. Engem is kerestek meg többször is piramisjátékos cégek, így biztosan több bevételem lenne ha nem kritizálnék hanem kizárólag dicsérnék bizonyos termékeket. De számomra az egészség és az őszinteség sokkal fontosabb. Ezért is osztom meg veletek ezeket. Csak annyit kérek, gondoljátok át, esetleg járjatok ti is jobban utána az adott témának.

Végül egy kis kitérő. Mind az évek alatt, mind a cikk írása közben többször is felmerült bennem, hogy kell-e ennyire figyelni az egészségre, hiszen maximálisan lehetetlen mindenre kitérni, odafigyelni a hétköznapok során. De úgy gondolom, hogy van egy szint, ami nem követel hatalmas erőfeszítést, de mégis sokat számít a testünknek – akkor miért ne tegyük meg? Például én sem fogok kiköltözni az Alpokba birkákat terelni, hogy tényleg jó levegőn lehessek. Viszont mind otthonomban, mind masszázs stúdiómban van egy-egy szuper légtisztító. Tudom, hogy vegyszerekkel kezelnek mindent, de akkor is jobb ha sok zöldséget eszek, mintha sok édességet ennék. És ez van a masszázsnál is. Ha vannak masszőrök, akik nem használnak füstölőt, mécsest, párologtatót, akkor miért tennéd ki a szervezeted káros gázoknak? Ha van hozzám hasonlóan sok olyan masszőr aki egyetlen növényi olajjal masszíroz, amit akár meg is lehetne enni, akkor miért akarnád hogy olyan vegyszerek és illóolaj hatóanyagok jussanak a szervezetedbe, amikről fogalmad sincs hogy milyen hatást gyakorolnak akár a hormonrendszeredre? Szóval a teljesen egészséges életmód ma talán lehetetlen, de törekedni mindig érdemes rá. Sokan mondják erre hogy egyszer valamiben meg kell halni. De nem mindegy hogy 90 évesen végkimerülésben alszol el egy kellemes nap után, vagy 58 évesen cukorbetegen, tüdőrákkal, egy stresszgombócként. A te döntésed. Ahogy a masszőröd kiválasztása is.

Nos, annyi bizonyos, hogy egy igazán rendhagyó cikk kerekedett ebből. Köszönöm a figyelmed, remélem hasznodra vált minden átadott információ!

Üdv.:
Sziklai Csaba masszőr, a Masszőr kézikönyv és a Massage handbook szerzője